Spitalul ‘Sfânta Maria’ din Iaşi va fi reabilitat cu ajutorul Consiliului Judeţean şi Fundaţiei Scheherazade care vor investi câteva milioane de euro pentru consolidarea unităţii medicale, dar şi pentru dotarea cu mobilier.
‘Mă alătur şi eu aşa cum legea şi morala îmi cereau şi primele două spitale, singurele din cele două şase, care vor începe să aibă parte de sprijin din acest an din partea Consiliului Judeţean, adică de fapt toţi banii pentru reparaţii, sunt spitalul de copii ‘Sfânta Maria’ şi spitalul de neurochirurgie ‘Nicolae Oblu’ din Iaşi. Sunt cele mai mari spitale din subordinea Consiliului Judeţean cu cea mai mare suprafaţă construită şi prin urmare sunt şi cele mai scumpe ca şi cheltuieli. În schimb sunt cele mai ieftine raportat la reabilitarea pe metru pătrat. Deci cu câţi bani avem, nu foarte mulţi, reuşim să rezolvăm cât mai mult din problemele medicale pe care le avem la Iaşi. Spitalul de copii este, cred, cel mai mare din România. Este mai mare ca suprafaţă decât ‘Marie Curie’ şi cei care vin acolo sunt în principal părinţi, copii şi aparţinătorii lor din zona Moldovei (… ) Evident că nu-mi ajunge un buget de un an. Practic, cu credite de angajament şi pe următorii doi ani (…) în cazul spitalului de copii, vorbim despre 12,5 milioane de euro, un proiect optimizat cât s-a putut’, a declarat miercuri Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.
Proiectul susţinut de Fundaţia Scheherazade, prin care va fi donat mobilier spitalului ‘Sfânta Maria’, şi care este intitulat ‘Copiii fac bine’ a fost lansat printr-o conferinţă de presă susţinută la reşedinţa ambasadorului Germaniei la Bucureşti, Andreas von Mettenheim.
‘Prin proiectul ‘Copiii fac bine’ ne propunem să oferim copiilor din Nord-Estul României un spital modern, în care să poată beneficia de cele mai bune tratamente. Este cel de-al doilea mare proiect al nostru, după renovarea spitalului de copii ‘Marie Curie’ din Bucureşti şi suntem încrezători că vom avea un sprijin valoros din partea autorităţilor, a persoanelor publice, a organizaţiilor private, a instituţiilor mass-media, cât şi a cetăţenilor, pentru a finaliza cu succes şi renovarea acestui spital de copii din România’, a afirmat Wajiha Haris, preşedintele Fundaţiei Scheherazade.
Totodată, în următoarele luni, Ministerul Sănătăţii urmează să achiziţioneze mai multe aparate pentru spitalul de copii din Iaşi.
‘Consiliul Judeţean ne-a aprobat fonduri pentru reabilitarea şi modernizarea spitalului, asta însemnând anvelopare, acoperiş, instalaţie electrică, termică. Ceea ce ne va ajuta Fundaţia Scheherazade este dotarea cu mobilier nou. Aparatură deocamdată… avem o aprobare de la Ministerul Sănătăţii. Avem nevoie de un aparat de radiologie, este prioritatea maximă la noi, funcţionează dar este vechi şi se defectează, avem probleme, un ecograf, aparate de ventilaţie la anestezie şi terapie intensivă, un endoscop, un microscop operator, tot de la minister, este pe lista de achiziţii. Am înţeles că din iunie se va face achiziţie naţională pentru aparatură la toate spitalele şi avem şi noi o aprobare. Cred că abia la toamnă vom intra în posesia lor (…) Am înţeles că Fundaţia Scheherazade ne va ajuta în special cu mobilier, într-o primă etapă pătuţuri pentru copii. Spitalul are o capacitate de 642 de paturi pentru copii şi în permanenţă este aproape plin. Cred că majoritatea au peste 10-15 ani, chiar mai mult’, a declarat, pentru AGERPRES, Nicolai Nistor, directorul spitalului ‘Sfânta Maria’.
La eveniment au venit să susţină acest proiect şi soţia premierului, Daciana Sârbu, dar şi Mihaela Geoană.
Daciana Sârbu a declarat pentru AGERPRES că încet-încet mai multe spitale vor intra în renovare, cu bani de la Guvern sau cu bani privaţi. Ea a subliniat că ‘pentru copii niciun efort nu este de prisos’.
‘Din câte am văzut şi Grigore Alexandrescu este în renovare. Cred că va fi anul acesta inaugurat. Încet-încet, poate nu atât cât de repede ne-am dori dar cu paşi mici, dar siguri, aceste spitale intră în renovare cu bani de la Guvern, cu bani privaţi, până la urmă nu contează, important este rezultatul. Eu cred că dacă vor cu adevărat (n.r – managerii spitalelor) se pot face chiar minuni şi pentru copii niciun efort nu este de prisos’, a spus Daciana.
Soţia premierului a adăugat că împreună cu reprezentanţii Fundaţiei Scheherazade a inaugurat deja o parte a spitalului de la Constanţa, precizând că membrii fundaţiei ‘fac lucruri extraordinare’.
‘Nu este primul eveniment organizat de Fundaţia Scheherazade. Cred că fac lucruri extraordinare. Am şi inaugurat împreună o parte a spitalului de la Constanţa, centrul acela de primire pentru copii. Abia aştept să văd ce se întâmplă la Iaşi. Cred că e nevoie de asemenea iniţiativă şi mă bucur că au aşa aşa mare susţinere. În spitalul de la Iaşi este nevoie de condiţii foarte bune că medici sunt. Este nevoie de aparatură, de medicamente şi de dăruire’, a completat Daciana.
În cadrul evenimentului a avut loc o prezentare de modă, dar şi o expunere de coliere pentru care a fost organizată o licitaţie, banii fiind folosiţi tot pentru reabilitarea spitalului din Iaşi.
Mihaela Geoană, prezentă şi ea la eveniment, a afirmat că ar vrea să liciteze pentru unul dintre obiectele expuse.
‘Am venit să susţinem Fundaţia Scheherazade. Este un eveniment foarte frumos într-o locaţie specială şi mă bucur să văd că sunt atât de multe persoane din lumea modei şi nu numai, din lumea de afaceri care ajută (…) Am văzut câteva accesorii foarte drăguţe şi aş vrea să licitez măcar pentru un obiect’, a declarat Mihaela Geoană.