Investigație Libertatea: În România nu se pot număra decesele de pe secțiile ATI

Deși nu corespunde cu realitatea din spitale, orice deces care survine pe secția de ATI e raportat pe o altă secție. O investigație realizată de ziarul Libertatea scoate la iveală o situație neobișnuită: soft-ul în care sunt completate fișele pacienților nu permite înregistrarea unui deces pe secția ATI. Astfel, mulți bolnavi sunt transferați virtual pe secția unde au fost internați inițial, pentru ca după câteva minute să fie constatat și decesul.

Jurnaliștii au intrat în posesia unor astfel de fișe eliberate de Institutul Inimii din Cluj-Napoca, dar arată că practica este utilizată în toate spitalele românești care au o secție ATI, fiind vorba despre o eroare de soft. “Nu poți externa pacienți din secția de ATI și, implicit, ei trebuie să se întoacă din secția din care ți-au venit pacienții. Făcându-se externările din secțiile respective, evident că raportările deceselor se fac din secțiile în care se externează”, a explicat managerul Institutului Inimii, Florin Crișan, pentru Libertatea.

“E un artificiu, pentru că nu există o căsuță decedat pe ATI. Pacientul trebuie să apară decedat pe secție”, a explicat și o fostă șefă a Secției ATI de la Spitalul Universitar din București. Astfel, spre deosebire de alte țări, unde secțiile ATI raportează printre cele mai multe decese, fiind locul unde ajung cazurile foarte grave, în România mortalitatea e zero!  Nici măcar Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) nu are date despre rata de decese în secțiile de ATI la nivel național. Întrega investigație poate fi citită AICI. 

Categorii: Actualitate
Tags: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea