Chirurgia obezității îmbracă mai multe forme. Intervențiile au fost concepute astfel încât să ofere posibilitatea pacienților să poată scăpa de kilogramele în exces. Echipele medicale, în urma evaluărilor și testelor efectuate, vor stabili tipul de operație la care un pacient va fi supus.
„Intervențiile chirurgicale pot fi restrictive sau malabsorbtive. În momentul în care avem o intervenție restrictivă, înseamnă că restricționez accesul alimentelor la organism sub o formă sau alta și atunci nu mă mai pot alimenta, adică nu mai pot crește numărul de calorii pe care pot să le aduc. Cel mai clasic exemplu sunt operațiile de micșorare a stomacului” a explicat la Medika TV, dr. Octavian Arnăutu, medic primar chirurgie generală, Ponderas Academic Hospital parte a Rețelei de Sănătate Regina Maria.
Pe de altă parte, chirurgia malabsortivă împiedică absorbția nutrienților. „Chirurgia malabsorbtivă este o chirurgie care se adresează în special cazurilor metabolice, este o chirurgie ceva mai de nișă și presupune un anumit tip de procedeu care să împiedice absorbția nutrienților. Deci, practic ei aduc în aport, dar nu se mai pot absorbi” a explicat dr. Octavian Arnăutu.
Foarte populară în rândul persoanelor supraponderale a fost și intervenția chirurgicală care presupune montarea unui inel la nivelul stomacului. Astăzi, acest tip de operație este tot mai puțin utilizată de medici.
„A fost o vreme în care inelul gastric a fost standardul de aur în materie de chirurgia obezității, dar actualmente nu se mai folosește atât de mult, pentru că toate complicațiile pe care le generează prezența unui corp străin în organism au dus către alt tip de chirurgie” a mai spus dr. Octavian Arnăutu.
În urma unor evaluări medicale amănunțite, specialiștii Ponderas Academic Hospital, parte a Rețelei de Sănătate Regina Maria, pot stabili cu exactitate ce tip de operație chirurgicală este potrivită pentru fiecare pacient, oferind metode de tratament personalizate.