Sănătatea în România Știri

Intervenție medicală în premieră la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara. Procedura ajută la diagnosticarea corectă a cancerului pulmonar

Medicii Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara au reușit să utilizeze o medotă ultramodernă de diagnosticare a cancerului pulomnar. Este vorba despre o procedură numită criobiopsie, ce folosește țesut înghețat la -89 de grade Celsius.

Criobiopsia presupune utilizarea unui dispozitiv performante ce permite realizarea biopsiilor în timpul endoscopiilor bronșice. Aparatul este prevăzut cu o sondă prin intermediul căreia țesutul pulmonar suspect este înghețat, dintr-o anumită zonă și, apoi,m extras. Aparatul medical utilizează dioxidul de azot, care produce o scădere bruscă a temperaturii de pânp la -89 de grade Celsiu. Avantajele acestei tehnici medicale sunt multiple, explică specialiștii Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara. „În primul rând, endoscopia bronșică cu criobiopsie este o metodă mai puțin puțin invazivă, bine tolerată, nedureroasă și rapidă comparativ cu biopsia chirurgicală. Un alt avantaj este că această sondă specială, care este introdusă printr-un canal al bronhoscopului, poate ajunge mai ușor la leziunea suspectă, chiar dacă aceasta este localizată în periferia plămânului, spre deosebire de pensele de biopsie care pot fi mult mai greu utilizate în aceste zone. Nu în ultimul rând, țesutul pulmonar extras după înghețare este mult mai mare decât cel obținut prin biopsia cu pensă, putând ajunge chiar și la diametere de 1 cm. Cu alte cuvinte, “piesa” este mult mai mare și astfel randamentul diagnosticului este unul mai ridicat și se pot efectua mai ușor markerii tumorali care ghidează tipul de terapie oncologică necesară”, spune S.L Dr. Emanuela Vaștag – medic pneumolog – coordonator Compartiment Endoscopie Bronșică Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara este Centru de Excelență în diagnosticarea cancerului pulmonar.