Medicii mureșeni, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, au realizat recent o operație chirurgicală complexă. Este vorba despre reconstrucția de limbă și planșeu bucal în cazul unui pacient de 44 de ani, diagnosticat cu cancer în zona bucală.
Potrivit unui comunicat de presă al medicilor din Mureș, intervenția chirurgicală a durat 11 ore și a constat în excizia radicală a tumorii de limbă şi planşeu bucal. Din cauza dimensiunii crescute a tumorii, defectul postoperator fiind extins, cu lipsa jumatăţii de limbă şi planşeu bucal, a fost necesară reconstrucţia ulterioară a acesteia. Intervenţia s-a continuat cu îndepărtarea nodulilor limfatici de pe gât, cu potenţial crescut de prezenţa metastazelor tumorale situate la acest nivel. Pentru inchiderea defectului postexcizional endooral, care la acest moment comunică cu regiunile cervicale, s-a optat pentru utilizarea unui lamboul de piele cu vascularizaţie proprie. Lamboul a fost colectat de la nivelul antebraţului, împreună cu artera şi vena. Ulterior lamboul a fost transferat la nivelul cavităţii bucale. Pentru conectarea lamboului la reţeaua vasculară a gâtului a fost necesară sutura vaselor lamboului.
“Operația menționată oferă multe avantaje cum ar fi creșterea radicalității chirurgicale, în ceea ce privește rezecția tumorii endoorale, restabilirea precoce a alimentației perorale, a fonației și, astfel, a integrării sociale, precum și defect minim la nivelului zonei donatoare”, a explicat Dr. SZÁVA Dániel, medic specialist chirurg OMF, coordonatorul echipei care a realizat intervenţia.
Operația l-a ajutat pe pacientul de 44 de ani să revină la viața normală, specialiștii Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș precizând faptul că evoluția postoperatorie a bărbatului a fost una lipsită de complicații.