Chiar dacă pacienții a căror vedere este afectată de cataractă încearcă tot felul de terapii miraculoase, singura care funcționează este intervenția chirurgicală. Prin operație, se înlocuiește practic cristalinul afectat de boală, cu unul artificial.
Deși ambii ochi sunt afectați de cataractă, operația se realizează treptat. Întâi la un ochi, apoi la celălalt.
„Chiar dacă ambii ochi au probleme, nu se operează amândoi în aceeași ședință. La un interval de o săptămână pacientul poate utiliza ochiul operat și atunci se poate interveni și asupra celuilalt ochi bolnav” susține dr. Miruna Nicolae, medic primar oftalmolog.
Operația presupune înlocuirea cristalinului natural, cu unul artificial. Acesta este destul de rezistent și se înlocuiește doar în situații extrem de rare.
„Se înlocuiește cristalinul natural, cu unul artificial. Cristalinul artificial este dintr-un material biocompatibil, adică nu este respins de corp și odată introdus în ochi el rămâne pentru toată viața. Sunt foarte rare cazurile în care el trebuie schimbat” explică dr. Miruna Nicolae.
Intervenția se realizează sub anestezie, de cele mai multe ori administrată la nivelul regiunii ochilor.
„Anestezia este cu picături sau cu gel special sau cu injecție administrată în țesutul periorbital, nu se înțeapă ochiul. În clinică noi operăm cu acest tip de anestezie pentru că pacientul nu simte durerea deloc și nici nu mișcă ochiul. Dacă se mișcă ochiul în timpul operației nu e tocmai în regulă” mai spune dr. Miruna Nicolae.
Deși are multe beneficii, operația se impune doar în cazul în care acuitatea vizuală a persoanelor care suferă de cataractă scade sub 50%.
„La nivel de 50% procent de vedere deja apare indicația de intervenție chirurgicală. De asemenea există și pacienți care nu se simt confortabil și vor să fie operați” mai spune dr. Miruna Nicolae.