Avem fericirea sub control. Atunci moralul ne este scăzut, stă în puterea noastră să ne schimbă starea de spirit. Totul se rezumă la reacțiile chimice de la nivelul creierului.
Aceste reacții conduc la eliberarea unor substanțe chimice. Procesul nu este mereu un „eveniment” natural. Unii oameni, care suferă de tulburări genetice, au nevoie de medicamente pentru a produce și metaboliza anumiți hormoni.
Pentru toți ceilalți, înțelegerea declanșatorilor care activează în mod natural fiecare eliberare chimică a hormonilor fericirii poate fi de ajutor.
„Hormonii binelui” sunt mesageri chimici
Hormonii sunt „mesageri chimici” care călătoresc prin fluxul sanguin în diferite zone ale corpului unde declanșează funcții sau sentimente specifice. Dopamina, serotonina, endorfina și oxitocina formează un grup aparte, fiind porecliți „hormonii binelui”. Eliberarea fiecăreia dintre aceste substanțe chimice poate fi legată de stilul de viață specific, de exercițiile fizice și de alegerile alimentare.
Pe scurt:
Dopamina oferă o stare de bine și ne motivează să căutăm să facem lucruri care ne plac. Este eliberată atunci mâncăm mâncarea favorită, când ascultăm muzica preferată, când avem parte de o baie relaxantă etc.
Serotonina stabilizează starea de spirit, sentimentele de bine și fericirea. În plus, ajută la reducerea grijilor și preocupărilor. Este declanșată în mod natural de lucruri obișnuite pe care le putem face în fiecare zi, cum ar fi mersul la o plimbare la soare, un somn bun, petrecerea timpului în natură sau activități de îngrijire personală care reduc nivelul de stres.
Endorfinele sunt produse de sistemul nervos central pentru a ne ajuta să facem față durerii fizice. Sunt eliberate ca răspuns la durere sau stres, dar și în timpul altor activități, cum ar fi mâncatul sau exercițiile fizice. Ele generează o euforie scurtă care acoperă durerea. Sportivii vorbesc frecvent despre „un nivel ridicat de endorfine” atunci când ajung la limita capacității de efort.
Oxitocina mai este numită și „hormonul iubirii”. Cercetări ample au legat eliberarea de oxitocină de nivelurile de satisfacție în viață. Pare să joace un rol mai important în fiziologia și fericirea femeilor decât a bărbaților. Acest hormon are acțiune multiplă, prin stimularea serotoninei și dopaminei, reducând în același timp anxietatea.
Lipsa serotoninei este asociată cu depresia
Anna Lembke, medic și profesor de psihiatrie la Facultatea de Medicină a Universității Stanford, spune că iubește ciocolata, așa că atunci când se gândește să o mănânce, creierul eliberează o cantitate de dopamină dându-i o senzație de plăcere. Acest lucru „creează în mod natural motivația sau dorința de a face eforturi pentru a o obține”, explică ea. Hormonul nu numai că o răsplătește atunci când mănâncă ciocolată, dar o și împinge să procure sursa plăcerii.
Satisfacerea poftelor de mâncare, cum ar fi ciocolata, îndeplinirea unui scop sau a unei activități de îngrijire personală, cum ar fi joggingul sau un duș fierbinte, toate pot elibera dopamina care induce un sentiment de fericire.
Serotonina este cunoscută drept „amelioratorul natural al dispoziției”, în contextul în care concentrațiile scăzute ale neurotransmițătorului au fost legate de depresie. De aceea unele antidepresive au rolul de a crește nivelul serotoninei. Studiile arată că hormonul influențează și memoria, îmbunătățește ratele de învățare și promovează relaxarea.
Endorfina îmbunătățește starea de spirit
Dacă nu ați simțit epuizare atunci când ați sprintat pe un deal, trebuie să știți că meritul aparține endorfinelor. „Înrudite” cu morfina opioidă, acestea sunt calmante naturale ale organismului. Neurotransmițătorul este sintetizat și stocat în glanda pituitară, care se află la baza creierului, în spatele podului nasului.
Pe lângă faptul că ajută la mascarea durerii, endorfinele pot ajuta la îmbunătățirea stării de spirit, sentiment pe care îl trăiește și cineva care tocmai a obținut un bilet verde la pariuri online România.
Oxitocina este produsă în hipotalamusul creierului și eliberată în sânge de glanda pituitară. Ajută la îmbunătățirea interacțiunilor sociale și ne motivează să găsim și să dezvoltăm conexiuni mai profunde. Servirea altora și interacțiunea cu un animal de companie oferă un impuls substanței chimice.
Kent Berridge, profesor de psihologie și neuroștiință la Universitatea din Michigan, este de părere că eliberarea acestui hormon nu este întotdeauna legat de ceva pozitiv. Oxitocina poate potența sentimentele de gelozie, producând, astfel, emoții negative.
Indiferent de factorul declanșator, fiecare substanță chimică este proiectată să fie eliberată „doar în explozii scurte”. Odată ce este metabolizată, sentimentul asociat dispare.