Insomnia, starea nesănătoasă declanșată de pandemie. Ce boli putem face din cauza lipsei somnului

Izolarea generată de pandemia de COVID-19 ne-a afectat complet viețile. Medicii atrag atenția că foarte mulți oameni se confruntă cu insomnii din cauza zilelor lungi pe care le-au petrecut stând în casă.

România s-a aflat preț de două luni, din 15 martie și până în 15 mai, în stare de urgență, din cauza pandemiei de COVID-19. În toată această perioadă , oamenii nu au putut să iasă din case, pentru a evita riscul infectării cu noul coronavirus.

Izolarea impusă de autorități a avut efecte negative asupra organismului. În timp ce unii oameni s-au confruntat cu depresie sau anxietate, alții au avut tulburări de somn. Specialiștii susțin că insomnia poate să apară ca urmare a modificărilor de mediu.

Există condiții de viață și mediu care pot genera astfel de modificări ale somnului și calității lui. Ceea ce s-a petrecut în perioada de izolare a făcut ca mulți oameni să se confrunte cu probleme de somn”, a explicat medicul dr. Ioan Bulescu, medic specialist ORL și Somnologie, la Medika TV.

Bolile provocate de insomnie

Chiar dacă o noapte nedormită corespunzător nu-i pune în gardă pe cei care se confruntă cu astfel de probleme, specialiștii atrag atenția că insomnia poate declanșa afecțiuni foarte grave. „Un somn prost poate provoca alte boli în organism. Tocmai de aceea este bine să dormim corespunzător”, mai spune dr. Ioan Bulescu.

Cele mai des întâlnite afecțiuni generate de insomnie sunt cele din sfera psihologică, precum depresia sau anxietatea. La toate acestea se adaugă și tulburările hormonale, care declanșează tulburări ale tiroidei. De asemenea, insomnia apare și la pacienții cu tulburări cardiace.

Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea