INOVAȚIE. Metode avansate pentru descoperirea canceruui înainte de apariția simptomelor

Un test de sânge minim invaziv (DETECT-A) asociat cu o scanare PET-CT constituie una dintre cele mai noi și eficiente metode de diagnosticare pentru câteva tipuri de cancere, metodă prezentată recent la o reuniune a Asociației Americane de Cercetare a Cancerului.

Potrivit rapotuldegardă.ro, Dr. Nickolas Papadopoulos, profesor în oncologie și patologie de la Spitalul Johns Hopkins Sidney Kimmel Comprehensive Cancer Center din Baltimore, a explicat eficiența metodei: „Capacitatea de a identifica cancerul prin teste efectuate din sânge reprezintă una dintre cele mai impresionante evoluții în diagnosticul cancerului. Datele arată că DETECT-A poate identifica cancerul la indivizi nediagnosticați anterior prin alte metode. Utilizat alături de metode de screening standard, a dublat numărul de cancere detectate în acest studiu. Testul poate detecta 10 tipuri de cancere”

Studiul inițial a fost realizat pe 10.000 de paciente, fără antecedente oncologice, cu vârste între 65 și 75 de ani, dintr-o populație cu un grad înalt de complianță la programele de screening standard.

Testul DETECT-A încorporează analiza unor mutații ale ADN-ului (un panel care include analiza a 16 gene) și a unor biomarkeri de cancer (9 proteine implicate în apariția cancerului). Testul din sânge cu rezultat pozitiv a fost urmat de evaluarea cu ajutorul PET-CT, cu scopul de a confirma în mod independent și localiza precis locul și extensia bolii dacă era prezentă.

În decursul a 12 luni, acest test a detectat 26 de cancere de diverse tipuri. Dintre cazurile pozitive, 65% au avut boală localizată sau regională. Combinația testului din sânge împreună cu imagistica prin PET-CT a condus la tratamentul chirurgical a 9 dintre aceste cancere. Utilizarea testului de sânge nu a dus la un număr mare de proceduri inutile de urmărire. Doar 1% dintre pacienți au fost supuși PET-CT pe baza unui rezultat fals-pozitiv al testului DETECT-A.

Testul este încă experimental, a fost studiat doar asupra pacientelor de sex feminin cu vârste între 65-75 ani și necesită a fi testat și la bărbați, la alte categorii de vârstă și la grupuri diverse. 

Mai multe detalii, AICI.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea

De interes