Astăzi se împlinesc 50 de ani de la prima intervenție chirurgicală pe cord deschis, efectuată în Transilvania. Pentru a marca acest moment, medicii Institutului pentru Boli Cardiovasculare și Transplat din Târgu Mureș au realizat o operație în timpul căreia un pacient a primit o inima artificială.
În urmă cu 50 de ani, la Târgu Mureș, o echipă medicală formată din profesorii Ioan Pop de Popa și Radu Deac, a reuști să realizeze prima intervenție pe cord deschis din Transilvania. Medicii s-au bucurat la acel moment de vizita doctorului sud-african Christiaan Barnard, autorul primului transplant de cord din lume. „Vreme de 50 ani, generaţii întregi de chirurgi cardiovasculari din Târgu Mureş au făcut ca inimile să bată şi timpul vieţii să curgă mai departe pentru oameni aflaţi, de multe ori, în situaţii limită. În urmă cu exact o jumătate de secol, la Târgu Mureş avea loc prima operaţie pe cord deschis din regiune„ a precizat dr. Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș.
Momentul a fost marcat print-o operație inedită, dar la care medicii din Târgu Mureș sunt specializați. Este vorba despre implantarea unei inimi artificiale. Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș este și primul spital din România care a realizat o astfel de operație. Intervenția s-a desfășurat în anul 2015, iar pacientul care a primit inima a fost un bărbat din Suceava care, la vremea respectivă, avea 43 de ani. Un an mai târziu, bărbatul a primit o inimă adevărată.