Un ingredient comun găsit în mod obișnuit în băuturile energizante ar putea fi cheia unei vieți lungi și sănătoase, după ce cercetătorii au descoperit că acesta pot încetini procesul de îmbătrânire.
Potrivit oamenilor de știință, taurina – aminoacid semi-esențial la oameni și un important agent terapeutic – ar putea fi „un elixir al vieții” și ar putea ajuta oamenii să trăiască mai mult.
Taurina este recunoscută astăzi în principal în băuturile energizante sau produse destinate sportivilor, însă acest aminoacid natural se regăsește în corpul uman, la nivelul creierului, al ochilor, în inimă, mușchi și devine esențial pentru organism când apar perioadele de suprasolicitare, stres sau boală.
Corpul uman poate sintetiza singur taurina, dar aceasta se regăsește și în anumite alimente. Doar nou-născuții și sugarii nu pot produce la începutul vieții taurina, dar o primesc din laptele matern și laptele praf formula, care o conțin.
Recent, cercetătorii de la Universitatea Columbia, din New York, au descoperit că nivelurile de taurină scad cu 80% odată cu vârsta, dar că suplimentarea acestora la niveluri mai mari a stimulat sănătatea șoarecilor și maimuțelor și chiar a prelungit durata de viață a șoarecilor.
Profesorul Henning Wackerhage, de la Universitatea din München, a spus că un studiu ar putea compara durata de viață a oamenilor după ce au luat zilnic suplimente de taurină sau placebo – și ar putea vedea dacă aceștia pot trăi mai sănătoși pentru mai mult timp.
„Probabil că va fi foarte dificil să analizăm dacă trăiesc mai mult, dar cel puțin putem verifica dacă trăiesc mai mult timp sănătos, iar acesta este, desigur, obiectivul medicinei.”
La vârsta de 60 de ani, nivelurile de taurină existente în organismul unei persoane obișnuite au scăzut la o treime din cele observate la copiii de cinci ani, au constatat ei.
În timpul studiului de la Universitatea Columbia, oamenii de știință au alimentat zilnic șoareci de vârstă mijlocie cu taurină sau cu o soluție de control, până la sfârșitul vieții.
Ei au descoperit că șoarecii de ambele sexe care au fost hrăniți cu taurină au supraviețuit mai mult decât subiecții de control – durata lor medie de viață crescând cu 10% până la 12%, în timp ce speranța de viață la 28 de luni a crescut cu aproximativ 18% până la 25%.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că șoarecii de vârstă mijlocie hrăniți cu taurină aveau o funcționare mai sănătoasă a oaselor, a mușchilor, a pancreasului, a creierului, a grăsimilor, a intestinului și a sistemului imunitar, indicând o creștere generală a duratei de sănătate.
Studiul, publicat în Science, spune: „Abundența taurinei scade în timpul îmbătrânirii. O inversare a acestui declin prin suplimentarea cu taurină crește durata de sănătate și durata de viață la șoareci și viermi și durata de sănătate la maimuțe. Acest lucru identifică deficiența de taurină ca un factor de îmbătrânire la aceste specii”.
Acesta adaugă: „Inversarea deficienței de taurină în timpul îmbătrânirii poate fi o strategie antiîmbătrânire promițătoare. Având în vedere că taurina nu are efecte toxice cunoscute la om (deși rar a fost folosită în concentrațiile utilizate aici), poate fi administrată pe cale orală și are impact asupra semnelor distinctive ale îmbătrânirii, studiile pe oameni sunt justificate pentru a examina dacă suplimentarea cu taurină crește durata de viață sănătoasă la oameni”.
Nu este clar dacă oamenii ar putea beneficia de pe urma taurinei în același mod – sau dacă dozele mari necesare sunt sigure – dar oamenii de știință consideră că dovezile sunt suficient de puternice pentru a justifica un studiu pe scară largă, mai ales având în vedere că taurina se găsește în mod natural în organism și este deja utilizată ca supliment în doze mai mici.
Cu toate acestea, fără un studiu major care să demonstreze siguranța sau beneficiile suplimentelor cu taurină la oameni, oamenii de știință nu recomandă oamenilor să-și mărească aportul prin pastile, băuturi energizante sau modificări ale dietei.
În timp ce unele băuturi energizante conțin taurină, oamenii de știință avertizează că acestea conțin și alte substanțe care ar putea să nu fie sigure sau sănătoase, mai ales consumate la un nivel ridicat.
Sursa: Mirror.co.uk