Infrastructura medicală din România, la pământ. Pacienți obligați să se trateze în spitale vechi de peste un secol (VIDEO)

Sistemul medical din România este departe de a semăna cu cel din Occident. Voci din lumea medicală susțin că infrastructura sanitară din România este în unele cazuri atât de veche încât datează de pe vremea Imperiului Austro-Ungar. În aceste condiții, nu este de mirare prezența infecțiilor nosocomiale în spitale.

Această situație a fost dezvăluită în emisiunea Medika Special de la Medika TV, moderată de Dana Chera, chiar de unul dintre oamenii din sistem. Este vorba despre consilierul ministrului Sănătății, care a vorbit despre spitalele românești care-și primesc pacienții de peste un secol și jumătate.

Trebuie să ne gândim că actul medical se desfășoară pe o infrastructură care răspunde nevoilor pacientului de acum 40 – 50 – 60 de ani. Dar avem și spitale care au 100 de ani și îți lasă impresia că intri într-un spital al Imperiului Austro-Ungar. Sunt spitale care au și 150 de ani. Deci nu poți să mai ceri să facă circuite, să respecte anumite reguli, instalațiile de climatizare, felul în care este preparat din punct de vedere microbiologic aerul în aceste spitale, faptul că noi avem saloane cu 6, cu 8 paturi încă. Noile standarde spun că nu este de acceptat ca un pacient critic, de exemplu, să stea într-un salon de ATI, open space, și la noi inclusiv în mediul privat se construiesc niște servicii care au fost inițial gândite de postoperator, dar care îngrijesc și pacienți critici, dar sunt tot open space”, a explicat dr. Elena Copaciu, consilierul ministrului Sănătății, în direct la Medika TV.

Chiar dacă pentru România pare aproape imposibil să schimbe întreaga infrastructură medicală într-un timp foarte scurt, există state europene care au reușit să ducă la îndeplinire acest demers.

Ne trebuie un Hospital Master Plan care să asigure modificarea și aducerea la zi a întregii infrastructuri spitalicești și medicale în timp scurt și lucrul acesta s-a întâmplat. Pare utopic, dar asta trebuie să facem. Sunt țări mai mici decât noi care au făcut asta în 10 ani. Ungaria de exemplu, cu ajutorul fondurilor europene, a făcut asta în 4 ani”, a mai spus dr. Elena Copaciu, consilierul ministrului Sănătății, în direct la Medika TV.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes