Într-o informare publică, Institutul Național de Sănătate Publică arată faptul că țara noastră nu a primit nicio alertă cu privire la riscul de răspândire a bolilor cu transmitere digestivă, ca urmare a distrugerii barajului din Ucraina.
În comunicatul dat publicității, INSP arată faptul că nu a primit nicio informare oficială din partea vreunui organism acreditat, din cadrul Uniunii Europene.
„Ca urmare a informaţiilor prezente în spaţiul public referitoare la distrugerea barajului de pe râul Nipru, pentru corecta informare a opiniei publice, Institutul Naţional de Sănătate Publică face următoarele precizări. În acest moment, pe canalele oficiale ale instituţiilor europene şi organismelor internaţionale – EWRS (ECDC) şi IHR (OMS), nu s-a transmis nicio alertă cu privire la riscul de transmitere a bolilor transmisibile cu transmitere digestivă, ca urmare a situaţiei create prin ruperea barajului din Ucraina” se arată în comunicarea publică a Institutului Național de Sănătate Publică.
Mai mult, INSP susține că nu a primit informări din partea instituțiilor de mediu în ceea ce privește posibilitatea apariției riscului unei contaminări chimice sau biologice, în urma evenimentelor produse recent în Ucraina. Specialiștii INSP monitorizează permanent calitatea apei, iar dacă vor apărea probleme populația va fi înștiințată din timp, iar îmbăierea va fi interzisă.
Reamintim că Ucraina a fost puternic afectată de distrugerea barajului Kakhovka de pe râul Nipru, apele inundând zone întregi aflate în avalul barajului, zeci de mii de persoane fiind evacuate de autorități. Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția și a solicitat sprijin pentru a evita riscul apariției unei epidemii de holeră.