Românii sunt obligați să poarte măști de protecție în toate spațiile închise, având, totodată, recomandarea de a avea fața și nasul acoperite atunci când sunt în aer liber dacă traversează locuri aglomerate ori pline cu praf. În aceste condiții, masca de protecție este, mai mult ca sigur, cel mai căutat accesoriu al acestor zile. După o perioadă în care măștile nu erau de găsit iar în farmacii ajungeau doar câteva bucăți în timp ce în magazine se vindeau numai cunoscuților, pe piața din România au ajuns, în sfârșit, măști, la fel și dezinfectanți ori mănuși, celelalte obiecte aflate la mare căutare în vremuri de pandemie. Însă sunt toate aceste produse conforme și sigure pentru sănătatea celor care le poartă?
Ultimel controale ale autorităților în domeniu demonstrează că nu. Nu toate măștile care sunt acum pe piața din România sunt sigure. Inclusiv Polonia și Belgia au emis alerte legate de măști de protecție care pot fi periculoase pentru sănătate.
Pentru a nu cădea în plasa celor care vând orice numai să aibă profit, InfoCons a emis vineri, 22 mai, o alertă privind 6 tipuri de măști de protecție care sunt neconforme. Alerta se adaugă altor două transmise anterior, referitoare la 11 tipuri de măști, astfel că numărul măștilor de protecție neconforme ajunge acum la 17.
InfoCons transmite că alerta vizează masca JY.M9, în cazul căreia retenția de particule/filtrul materialului este insuficientă: „O cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecție în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare”.
Masca se vinde în cutie de carton care conține 50 bucăți, iar alerta a fost transmisă de Polonia.
A doua și a treia alertă vizează măști de mărci necunoscute, unele produse în China, în cazul cărora, de asemenea, retenția de particule/filtrul materialului este insuficientă.
Alertele au fost transmise tot de Polonia.
Apoi, InfoCons atrage atenția asupra măștilor din China, marca Mars, în cazul cărora, deși există marcajul CE, nu este certificat ca echipament de protecție de către un organism competent. În plus, retenția de particule/filtrul materialului este insuficientă.
O altă alertă vizează măști din marca Mei Shu Hu, la care retenția de particule/filtrul materialului este insuficientă (valoarea măsurată ≤ 93 %). Alertă a fost transmisă de Belgia.
Cea de-a șasea alertă se referă la măștile din marca Protekcia, în cazul cărora retenția de particule/filtrul materialului este insuficientă (valoarea măsurată ≤ 64 %). Acestea vin din mexic, iar alerta a emis-o Belgia.
’’Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă trebuie să fim atenți de unde, ce și cum cumpărăm. Dacă nu suntem atenți la informațiile de pe etichetă, uneori produsele achiziționate ne pot pune în pericol sănătatea! Citiți informațiile de pe etichetă, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare, grupele de vârstă pentru care se poate utiliza produsul! Păstrați bonul fiscal, dacă va fi nevoie să depuneți o reclamație!” atrage atenția Sorin Mierlea, președintele InfoCons.
InfoCons a fost înființată în anul 2003 pentru a veni în întâmpinarea nevoilor consumatorilor din România. Până în prezent a desfășurat și desfășoară o activitate neîntreruptă, bucurându-se de recunoaștere națională și internațională, fiind membră în diferite organizații, comisii consultative ale autorităților, grupuri de lucru, parteneră în programe naționale și internaționale.