Infertilitatea, mai frecventă la bărbați decât la femei

Infertilitatea nu mai este demult o problemă care să nu poată fi rezolvată, chiar dacă sunt și cazuri în care nici măcar eforturile medicilor nu reușesc să ofere unui cuplu șansa de a deveni părinți. Depinde de cauzele care determină infertilitatea, unele ireversibile. Până nu demult, atunci când doi tineri nu reușeau să aducă pe lume un copil, femeia era cea către care se îndreptau privirile. Practica de specialitate a demonstrat însă că două treimi din cuplurile care nu pot avea copii sunt afectate de infertilitatea bărbatului.

În ultimii ani, din ce în ce mai mulți bărbați calcă pragul cabinetelor medicale alături de partenerele lor, iar asta nu face altceva decât să demonstreze că au înțeles că infertilitatea nu e masculină ori feminină, ci e o problemă de cuplu.

Când se punea problema apariției unui copil și a infertilității, cea care venea prima la investigații era femeia. Infertilitatea este însă o problemă de cuplu. Fie că vorbim de patologia femeii sau de patologia bărbatului, până la urmă cuplul e cel care suferă, iar investigațiile trebuie să-i vizeze pe ambii parteneri. Observăm însă în ultima vreme o deschidere mai mare a bărbaților de a veni să se investigheze. Nu știm dacă e ceva spontan sau sunt aduși de doamne, dar vin mai des în cabinetele de infertilitate. Întrebările în cuplu apar de regulă dacă într-un an nu apare o sarcină, în condițiile în care femeia are sub 35 de ani. Poate fi infertilitate, subfertilitate, a femeii, a bărbatului, nu se poate ști, tocmai de aceea se impun investigații în cazul ambilor parteneri”, a spus, la Medika TV, dr. Marilena Băluță, medic primar ginecolog supraspecializat în tehnici de reproducere umană asistată.

Infertilitatea masculină poate avea mai multe cauze, printre care afecțiunile ereditare, problemele cronice de sănătate, dezechilibrul hormonal, accidentele, anomaliile cromozomiale sau chiar disfuncțiile sexuale.

Și anumite tratamente medicamentoase pot afecta producția de spermă și, implicit, reduce fertilitatea masculină. De exemplu, utilizarea de steroizi anabolizanți pe termen lung, medicamentele împotriva cancerului, unele medicamente antifungice sau pentru ulcer reduc fertilitatea bărbatului.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea

De interes