Infecționistul Adrian Marinescu, despre reinfectări: greu de crezut! De ce

Cazul unic în țară, al celor doi buzoieni diagnosticați cu COVID 19 de două ori în decurs de 2-3 săptămâni, explicat la Medika Tv de medicul primar Adrian Marinescu, de la Spitalul Matei Balș din Capitală.                                               

Într-o intervenție telefonică în emisiunea Medika Special de la Medika Tv, specialistul în boli infecțioase, Adrian Marinescu, a explicat că cel mai probabil, buzoienii nu s-au vindecat complet, și de aceea testele prelevate în perioada de izolare de după externarea din spital au ieșit, din nou, pozitive. Există situații în care boala se poate prelungi, a explicat dr. Marinescu, adăugând că nu poate merge pe ideea unei reinfectări, atâta vreme cât cei doi buzoieni au plecat din spital exact acasă, unde nu au intrat în contact cu absolut nimeni .

E greu de crezut că aveau cum să se reinfecteze, pentru că asta înseamnă să fi intrat în contact cu altă persoană pozitivă, or din declarațiile lor reiese că erau în izolare și nu au intrat în contact cu nimeni. Scenariul acesta, al reinfectării e mai puțin plauzibil, ca discuție principială. Ca să vorbim de reinfectare,  unele persoane trec prin boală, trebuie să menționăm că aceste cazuri sunt în număr mic,  și e posibil să nu se imunizeze, să nu aibă anticorpii protectori. În acest caz, e puțin probabil, vorbim despre o discuție principală. Dacă cineva nu are anticorpii protectori se reinfectează atunci când intră în contact cu un caz confirmat, nu e cazul de fata. Evoluția poate fi fluctuantă, în unele cazuri, rare, e posibil ca virusul să fie încă prezent  într-un interval de 2 săptămâni, ceea ce cred că  s-a întâmplat la ei. E o formă prelungită de boală, după părerea mea”a declarat dr. Adrian Marinescu.  

Medicul de la Institutul Matei Balș spune că un caz ca cel al buzoienilor, care au primit pentru a doar oară diagnosticul de COVID 19, este unic în țară până acum și printre puținele raportate în lume. Cazuri au mai fost, însă extrem de rare, în Europa de Est și în China. În astfel de situații, se iau în calcul trei variante de lucru: o formă de boală prelungită, probleme în interpretarea testelor sau reinfectarea care se realizează în cazul bolnavilor, care deși au făcut boala nu au dezvoltat anticorpi. Specialistul de la Boli Infecțioase, medicul Adrian Marinescu, spune că ar fi putut apărea vicii la recoltarea probelor, însă în urma studiului cazului, diagnosticul pus a doua oară în cazul buzoienilor s-ar explica, după părerea sa, prin prelungirea perioadei de boală.

Reamintim, cazul unic în România: doi buzoieni care au fost diagnosticați cu COVID 19, în luna martie, au primit zilele trecute, pentru a doua oară vestea că sunt infectați. Cei doi buzoieni se aflau în izolare, la domiciliu, în perioada de două săptămâni în care trebuie să rămână închiși după ce medicii spun că s au vindecat. Cei doi bărbați au dat asigurări că nu au intrat în contact cu nimeni în perioada de izolare, deci nu ar fi avut de unde sa se reinfecteze. Bărbații sunt asimptomatici, fiind internați acum la Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes