Inedit: DSP Arad vrea să testeze în masă angajații din zona industrială

Direcția de Sănătate Publică Arad a depus la Ministerul Sănătății un proiect unic în țară, prin care cere aprobarea oficialilor din sănătate pentru a face pooling în zona industrială. Asta înseamnă testare în masă prin metoda pooling, adoptată de mai multe țări ale lumii, pe care DSP vrea să o implementeze prin programul național de testare într-un proiect pilot.

Potrivit directorului DSP Arad, Horea Timiș, testarea angajaților din zona industrială este extrem de importantă.

În situație de criză trebuie să ne protejăm zonele industriale. Acolo sunt majoritatea salariaților activi, acolo are loc cea mai mare mișcare în comunitate – din județ și spre județ. Zona industrială reprezintă inima economiei unui județ, de acolo vin taxele și impozitele și salariile, astfel încât economia trebuie să funcționeze. În toată perioada pandemiei am avut cele mai intense controale pe mijloacele de transport, împreună cu colegii noștri de la poliție… și a fost bine. În Arad nu ne-am confruntat cu probleme majore, cum s-a întâmplat în alte parcuri industriale din țară. Din nou vom intensifica această activitate cu rol preventiv”,  a scris șeful DSP Arad pe Facebook.

Acesta crede însă că vor fi piedici serioase în implementarea proiectului, mai ales pentru că nu există nici o prevedere legislativă în acest sens, iar birocrația dă în continuare bătăi de cap în multe domenii de activitate, inclusiv în sistemul sanitar.

Birocrația este așa de mare încât orice proiect moare în fașă și când o instituție se aproprie prea mult de privat, apar idei prin alte instituții. Ne-am gândit să implementăm cu IT-iști din privat soluții IT de monitorizare a contacților în companii, astfel încât atunci când ai un pozitiv să ai instant traseul și contracții direcți… dar birocrația si legislația ucid orice urmă de inovație într-o instituție și mai bine nu faci nimic decât să încerci să schimbi ceva. Birocrația este ceva de neimaginat și este creată doar ca să nu poți să faci nimic. Noi, Aradul, am fost tot timpul pioneri in inițiative pentru că am fost primul județ lovit in plin de valul unul. Când am testat centrele de bătrâni nici măcar nu era legislație pentru așa ceva, apoi, după câteva luni, s-a introdus obligativitatea. Așa se întâmplă si cu „presiunea” de a digitaliza vama și uite că, după ce am fost „certați” deja, se lucrează. Și e foarte bine că se întâmplă lucruri. Așa se va întâmplă și în zona industrială – suntem primii care am solicitat și o să se aprobe, firesc, cândva… Cândva, așa va fi și cu schimbarea de mentalitate, de legislație… doar că fiecare zi contează… și birocrația ucide vieți până la urmă, vieți ce pot fi salvate… iar lucrurile in Romania funcționează încet și foarte încet în instituții. Este nevoie de o revoluție legislativă în instituțiile publice. La noi, dacă inovezi parcă ești pedepsit, în alte țări măcar primești o diplomă dacă ai o idee”, a mai scris Horea Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publică Arad.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes