Incredibil! Poți avea o intoleranță alimentară chiar dacă nu știi! Testul care îți dezvăluie necunoscutele

Durerile de cap sau migrenele, unele probleme ale pielii, balonarea sau problemele de tranzit intestinal, deși par să nu aibă legătură, pot, în realitate, avea un numitor comun: să fie rezultatul unei intoleranțe alimentare, o reacție a organismului de a respinge anumite alimente, pe care nu le poate digera și asimila în mod corespunzător. Cele mai cunoscute intoleranțe sunt la gluten și la lactoză. O analiză de sânge poate indica alimentele la care fiecare persoană este intolerantă, dintr-o listă lungă de alimente, de la legume și  fructe, lactate, pește și carne, până la condimente.

Potrivit specialiștilor, toți oamenii sau aproape toți dacă ar face această analiză ar descoperi că au intoleranță la un aliment.

Testele de intoleranță alimentară detectează niște anticorpi, IgG4. La 99 la sută din populație, dacă nu chiar la 100% dacă faci această analiză apar anumite intoleranțe alimentare. Iar atunci problema se pune dacă este patologică această dereglare sau nu.  Dacă majoritatea populației are aceste modificări care țin de răspunsul sistemului imunitar de la nivelul intestinului la alimentele care sunt străine corpului, și sigur că apare o reacție imunologică, dar problema se pune dacă există o corelație între alimentul respectiv și simptomele pe care le are pacientul. Intoleranțele alimentare sunt de mai multe categorii: sunt prin mecanism imunologic și prin mecanism enzimatic. Cele mai cunoscute sunt boala celiacă prin mecanism imunologic, despre care se spune că e o intoleranță la gluten, dar care în realitate e o boală autoimună, iar prin mecanism enzimatic cea mai cunoscută este intoleranța la lactoză, unde vorbim, de asemenea, despre un defect genetic”,  a explicat, la Medika TV, dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie clinică și alergologie.

Intoleranța alimentară rămâne, în cele mai multe cazuri, nedescoperită și implicit nediagnosticată și netratată pentru că are manifestări diverse, care nu apar brusc, ca în cazul unei alergii alimentare.

Categorii: Sfatul specialistului
Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea