Incidența afecțiunilor psihice a crescut îngrijorător din cauza pandemiei

Pandemia de COVID-19 a avut un impact major asupra sănătății mintale a românilor. Depresia și anxietatea nu i-au ocolit nici pe tineri și nici pe bătrâni. Mai mult, unele afecțiuni au simptome similare cu cele ale bolii infecțioase COVID-19, atrag atenția specialiștii.

De la debutul pandemiei și până în prezent, la camerele de gardă ale spitalelor care tratează afecțiunile psihice numărul prezentărilor a crescut. Mai mult, teama de efectele bolii infecțioase COVID-19 a declanșat probleme în sfera psihică în cazul unor persoane care nu aveau un istoric în ceea ce privește astfel de afecțiuni.

„A crescut rata cazurilor de depresie, a anxietății și a tulburărilor de stres posttraumatic. Au apărut forme de depresie la persoane care nu au avut un istoric de boli psihice”, a explicat la Medika TV dr. Diana Gherman, medic specialist psihiatru în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”.

Mai mult, bolile psihice provocate de pandemia de COVID-19 i-au afectat atât pe tineri, cât și pe vârstnici. „Vârstnicii au episoade depresive, în timp ce tinerii prezintă atacuri de panică sau forme de anxietate”, mai spune medicul Diana Gherman.

Simptome similare cu ale bolii COVID-19

Marea problemă în diagnosticarea corespunzătoare a afecțiunilor psihice o reprezintă faptul că unele dintre aceste boli au simptome similare cu ale COVID-19. „În cazul atacurilor de panică simptomele sunt similare cu cele ale bolii COVID-19. Vorbim despre dispnee, transpirație, durere toracică, greață, amețeli”, mai spune medicul Diana Gherman.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes