Incapacitatea decidenţilor acoperită de blamarea medicilor

Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoaie, a criticat, miercuri, la Suceava, clasa politică din România, pe care o acuză pentru incapacitatea factorilor de decizie de a gestiona sistemul de sănătate şi ”blamarea constantă” a cadrelor medicale.

‘România este o ţară cu o democraţie formală, în care de 22 de ani se încearcă să se promoveze o cultură conflictuală bazată pe ură, invidie, frică (…) Nu avem cultura dialogului, nu ştim să ne respectăm unii pe alţii şi nu ştim să respectăm profesiile care au impact psihologic, social şi economic (…) Incapacitatea decidenţilor de a gestiona un sistem a fost acoperită de o politică coerentă de blamare a corpului medical, şi de acest lucru este vinovată clasa politică din România’, a spus Astărăstoaie.

În opinia lui, actuala criză din România este una morală, iar în Sănătate actuala criză e cauzată de abandonarea conceptului de responsabilitate socială în medicină, ce impune politici coerente.

‘Responsabilitatea socială în medicină înseamnă asumarea unuia dintre rolurile statului de asigurare a sănătăţii fiecărui cetăţean, evaluată prin indicatori obiectivi: scăderea morbidităţii şi scăderea mortalităţii evitabile. Ori, în acest domeniu asistăm la un eşec al aşa-ziselor politici de sănătate din România’, a spus Astărăstoaie.

El a subliniat că România ocupă neonorantul loc unu la toţi parametrii, de la morbiditate până la mortalitatea evitabilă. Potrivit lui Astărăstoaie, este inadmisibil ca în România, ţară europeană, mortalitatea prin cancer de col uterin şi sân să fie de 51, respectiv 47%, în timp ce în UE să fie de 5%.

Astărăstoaie a criticat, totodată, modul în care au fost utilizate fondurile pe programele de sănătate, doar pentru terapie şi nu pentru prevenţie.

Referindu-se la sistemul asigurărilor de sănătate, Astărăstoaie a spus că nu ‘forma de proprietate’ e importantă, ci coerenţa şi funcţionarea integrată a unui sistem care poate asigura sănătatea pacienţilor. În opinia lui, sistemul privat de sănătate poate fi doar unul complementar celui de stat, deoarece este orientat spre serviciile medicale cu profit şi niciodată spre chirurgie sau urgenţă.

Astărăstoaie a participat, la Suceava, la o dezbatere regională privind condiţia medicului în România, în cadrul campaniei finanţate de Divia de medici a Băncii Transilvania ‘Respectă-ţi medicul!’. Joi, la Suceava, Astărăstoaie va participa la Consiliul Naţional al CMR care se va desfăşura în prezenţa ministrului Sănătăţii, Vasile Cepoi.

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea