În plină pandemie de coronavirus, o nouă amenințare. În Congo, oamenii se confruntă cu o epidemie de Ebola. Focarul a fost descoperit în localitatea Mbandaka, situată în nord-vestul țării, notează The Telegraf. Este al doilea focar de Ebola din Congo, după altul descoperit la aproape 1.000 de kilometri distanță de Mbandaka.
“Confirm că avem o nouă epidemie de Ebola la Mbandaka. Institutul naţional de cercetare biomedicală (INRB) a confirmat că eşantioane venite din Mbandaka au rezultat pozitive la virusul Ebola”, a declarat ministrul congolez al Sănătăţii, Eteni Longondo.
Acesta a adăugat: “Vom trimite rapid vaccinuri și medicamente în noua zonă afectată de Ebola”.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, au fost identificate șase cazuri de febră hemoragică extrem de contagioasă, iar până acum patru persoane au murit lângă Mbandaka, capitala regională a provinciei Equateur. “Analizele de laborator au confirmat faptul că toate decesele analizate începând cu 18 mai sunt consecința virusului Ebola”, a spus guvernatorul acestei provincii din RD Congo. “Cer populației să rămână calmă și să respecte în continuare măsurile de igienă. Să se spele regulat pe mâini cu săpun și să nu atingă oamenii bolnavi sau morți care au avut febră sau au sângerat”, a adăugat acesta.
Congo se luptă de doi ani fără succes să pună capăt epidemiei de Ebola. Până în prezent, 2.280 de persoane au murit în această țară din cauza acestui virus.
Ebola este o boală care aparține grupului de febră hemoragica (afecțiuni virale care apar cu afectarea pereților vaselor sanguine și dezvoltarea hemoragiilor cu diverse localizări) și se caracterizează printr-un curs sever și rapid, dezvoltarea unei sângerări extinse și un risc ridicat de deces. Virusul Ebola provoacă cele mai mari modificări ale ficatului, splinei, creierului și glandelor endocrine (tiroide, pancreas, glandele suprarenale).
Ce cauzează infectarea cu Ebola
Transmiterea virusului Ebola se face prin contactul direct cu:
• sânge, secreții, țesuturi, organe și fluide biologice ale persoanelor infectate, vii sau decedate;
• cadavrele persoanelor infectate;
• materialul seminal al unui pacient declarat vindecat, timp de până la 3 luni de la recuperare;
• liliecii frugivori din familia Pteropodidae, rozătoare, primate infectate, vii sau moarte, din zonele afectate.
Transmiterea prin obiecte contaminate cu fluide biologice infectate este posibilă. În timpul unei epidemii, transmiterea virusului Ebola, se face în principal de la persoană la persoană, prin contactul direct cu o persoană infectată simptomatică sau cu o persoană infectata decedată, contactul fizic direct fiind cel mai important factor de risc.
Manifestări ale infectării cu Ebola
În prima faza, cele mai importante simptome sunt:
• creșterea temperaturii corpului la 39-40 ° C,
• cefalee și durerile musculare;
• gât uscat și dureros, tuse uscată;
• dureri toracice;
• ochi căzuți.
Timp de 2-3 zile apar durerile abdominale, vărsăturile și diareea cu sânge.
Se dezvolta sindromul hemoragic timp de 3-4 zile (hemoragii la nivelul albului ochilor, al pielii si al diferitelor organe: uterine (la femei), stomac, sângerări intestinale).
Timp de 5-7 zile există o erupție cutanată (sub forma de pete roșii, mâncărime absentă). Erupția cea mai abundenta este în interiorul coapsei si al umerilor. Se observa bătăi rapide ale inimii din primele zile ale bolii; letargie, confuzie sau, dimpotrivă, agitație psihomotorie.
In 8-9 zile de la sângerări extinse și șocuri toxice infecțioase (o scădere accentuată a presiunii arteriale sângelui ca urmare a acțiunii substanțelor toxice produse de virus) apare moartea.
Cu un rezultat favorabil, temperatura corporala se normalizează după 10-12 zile și începe procesul de vindecare, care durează 2-3 luni.
Tratamentul Ebolei
La acest moment nu există un tratament pentru virusul Ebola. Terapia este una de susținere, ce urmărește echilibrarea nivelului de electroliți în organism, tratarea infecțiilor care pot surveni, suplimentarea fluidelor și a oxigenului, înlocuirea sângelui pierdut și menținerea presiunii sângelui constantă.
Nu există încă un vaccin care să permită prevenirea dezvoltării virusului.