Doi bolnavi de COVID-19 au murit carbonizați, iar o infirmieră a suferit arsuri în urma unui incendiu care a izbucnit în această dimineață la Secția de boli infecțioase a Spitalului Județean Ploiești. 15 pacienți au fost transferați, iar mai multe anchete au fost declanșate pentru a se descoperi ce s-a întâmplat.
O primă ipoteză ar fi că incendiul a pornit de la o scânteie produsă de patul unui pacient agitat, într-o atmosferă încărcată de oxigen.
„Într-o atmosferă cu încărcătură mare de oxigen s-a produs incendiul. Este un risc asumat când tratezi cu cantitate mare de oxigen, orice scânteie sau chiar spontan, spun specialiştii, se poate aprinde oxigenul. Infirmiera, în timp ce încerca să-i pună masca pacientului care era foarte agitat, a mişcat patul, a apărut o flamă, colega ei a venit cu un extinctor a stins imediat costumul, apoi au intervenit cu extinctoarele în salon. A venit şi ISU şi incendiul s-a stins în zece minute. Practic a fost localizat la un singur salon. Instalaţia electrică, atât aici, cât şi la nord, este nouă. Aici, instalaţia e de doi ani de zile. Nu am avut probleme, nu am avut pene de curent, scurt-circuit sau alte probleme în ultimul an”, a declarat doctorul Bogdan Nica, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, citat de Adevărul.
Potrivit ISU Prahova, unitatea medicală nu avea autorizație de securitate la incendii. De altfel, spitalul a fost amendat de pompieri chiar anul acesta, în urma unui control.
“Spitalul a avut o autorizaţie de securitate la incendiu emisă în anul 2010, ulterior a obţinut o altă autorizaţie în anul 2014, între timp au mai fost făcute recompartimentări, modernizări şi schimbări de destinaţie pentru care nu s-a solicitat autorizaţie de securitate la incendiu. În luna februarie a.c., Secţia de Boli Infecţioase a fost verificată şi sancţionată contravenţional cu amendă 10.000 lei pentru lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu”, se arată într-un comunicat al ISU Prahova.
Mai multe detalii despre incident găsiți în Adevărul.