Încă patru orașe din România beneficiază de programul SAMAS

proaspete-mamiciProgramul de consiliere perinatală SAMAS – Sănătate pentru Mame și Sugari se extinde în alte patru orașe din România – Craiova, Iași, Galați și Bistrița, informează un comunicat al organizatorilor transmis miercuri AGERPRES.

Scopul programului este să ofere mamelor și viitoarelor mame servicii esențiale de sănătate în perioada maternității.

La numai un an de la inițiere, programul a creat prima Rețea de Asistență de Sănătate pentru Mame și Sugari, care se dezvoltă în București și în județele limitrofe, pentru a ajuta mamele să ia decizii pertinente în ceea ce privește îngrijirea lor și a bebelușului.

Pentru a continua această misiune, cei trei parteneri — Nutricia, Fundația Crucea Albă și Crucea Roșie Filială Sector 6 — extind proiectul în Craiova, Iași, Galați și Bistrița, unde 150 de cadre medicale vor beneficia de modulele de formare SAMAS. De asemenea, în acest an se va mai crea încă o grupă de formare de asistenți SAMAS în București.

În perioada septembrie 2013 — februarie 2014, 60 de asistenți medicali s-au specializat prin modulele de formare SAMAS, la finalul cărora au fost abilitați să furnizeze servicii de sănătate viitoarelor și proaspetelor mame din comunitatea lor, atât în cadrul spitalului sau cabinetelor în care profesează, cât și în mod independent.

Sursa citată arată că asistenții sunt certificați să furnizeze servicii prenatale prin ședințe de consiliere și informare despre schimbările care intervin pe perioada sarcinii, despre nașterea naturală, operația de cezariană și nașterea medicalizată. De asemenea, sunt avizați să ofere consiliere în alăptare, recuperarea abdo-perineală după naștere și să țină cursuri de diversificare corectă a bebelușului și de nutriție a copiilor cu vârste între 1 și 3 ani. Astfel, mamele pot beneficia de servicii personalizate în cea mai importantă perioadă a maternității: sarcina, nașterea, perioada postpartum și îngrijirea copiilor până la 3 ani.

Programul SAMAS a fost conceput pentru a valorifica dedicarea și competența moașelor și asistentelor medicale practicante și vine în sprijinul mamelor și gravidelor prin servicii specializate de pregătire pentru maternitate. Pentru asistenți, SAMAS este o oportunitate profesională flexibilă pentru suplimentarea veniturilor, prin obținerea creditelor EMC, dar și prin creșterea prestigiului instituției medicale unde lucrează. În plus, din 2014, modulele de formare SAMAS conțin și cursuri de instruire pe inițierea unei practici profesionale pe cont propriu, dar și cursuri de folosire a calculatorului în activitatea curentă.

Programul este susținut de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România și Societatea Română de Pediatrie.

România este în continuare clasificată de Organizația Mondială a Sănătății drept țară cu risc înalt în ceea ce privește indicatorii de sănătate, care sunt semnificativ mai mici în comparație cu media Europei, conform datelor furnizate de raportul PERISTAT 2010, citat în comunicat.

Același studiu atrage atenția asupra mortalității infantile, România aflându-se pe primul loc în Europa, înregistrând valori duble față de media europeană. De asemenea, în România, doar 12,6% dintre mame alăptează, raportat la celelalte țări europene, unde una din două femei alăptează. Astfel, România are cea mai mică rată a alăptării din Europa.

Sursa; AGERPRES

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea