Încă 45 de cazuri de infectare cu tulpina britanică a coronavirusului au fost confirmate în România! Cazurile, descoperite în 11 orașe

Reprezentanții MedLife au anunțat astăzi că în România au fost identificate alte 45 de cazuri de infectare cu tulpina coronavirusului descoperită în Marea Britanie. Potrivit unui comunicat de presă al MedLife, cele 45 de cazuri au fost identificate dintr-un număr de 90 de probe prelevate în perioada 3-11 februarie.

În această etapă a cercetării, specialiştii au analizat un nou lot de 90 de probe, prelevate în mod aleatoriu în perioada 3 – 11 februarie a.c. de la pacienţi testaţi pozitiv prin RT-PCR, dintre care 45 conţin tulpina B1.1.7 a coronavirusului, descoperită în Marea Britanie. Acestea provin de la pacienţi din diferite oraşe ale ţării: Bucureşti – 26 de cazuri, Brăila – 1 caz, Galaţi – 2 cazuri, Timişoara – 6 cazuri, Cluj – 3 cazuri, Focşani – 1 caz, Ploieşti – 1 caz, Piteşti -1 caz, Turda – 1 caz, Tg. Jiu – 2 cazuri, Vaslui – 1 caz“, se arată în comunicatul MedLife.

Cu cele 45 de cazuri noi, numărul total al infecțiilor cu tulpina britanică detectate pe teritoriul țării noastre ajunge la 79.

Dacă în urmă cu două săptămâni anunţam că prevalenţa cazurilor identificate cu tulpina britanică este de 26,6% pe lotul analizat la acel moment, acum procentul aproape s-a dublat, 50% din probele analizate în lotul curent conţinând tulpina B1.1.7, cunoscută ca având originea în Marea Britanie. Considerând că eşantionul analizat este reprezentantiv, datele confirmă dinamica anticipată în rundele anterioare de secvenţiere şi faptul că, cel mai probabil, această tulpină a devenit deja varianta dominantă în marile oraşe ale ţării, urmând, cel mai probabil, să devină tulpina cu cea mai mare frecvenţă în următoarele 3-5 săptămâni la nivel naţional. Astfel, România ar fi printre primele ţări din Uniunea Europeană în care predomină varianta britanică a coronaviursului. Pe de altă parte, este de precizat faptul că, deşi rata de transmitere a noii tulpini este una ridicată, păstrarea unui platou în ceea ce priveşte numărul de cazuri înregistrate zilnic şi diminuarea numărului de cazuri grave în secţiile de ATI sugerează că măsurile luate de autorităţi, respectiv carantinarea pe zone în funcţie de prevalenţa locală a infectărilor, au funcţionat şi probabil vor trebui menţinute în continuare”, a declarat Dumitru Jardan, biolog şi coordonator al studiului de secvenţiere derulat de MedLife.

Specialiștii spun că tulpina britanică a devenit dominantă la nivelul marilor oraşe, o informație care poate fi extrem de utilă pentru autorități în gestionarea pandemiei.

Pe de altă parte, specialiștii MedLife anunță că în curând vor da publicității rezultatele unui studiu realizat în premieră în România, cu privire la imunitatea post-vaccinală.

Avem în derulare un alt studiu cu privire la imunizarea post-vaccin, primul de o asemenea anvergură în România. Colegii mei au reuşit să avanseze concluzii pe care, cel mai probabil, le vom face publice săptămâna viitoare. Am crescut eşantionul, iar datele preliminare arată că eficienţa în ceea ce priveşte dezvoltarea unui titru ridicat de anticorpi post-rapel se păstrează, însă au fost identificate multe cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 după prima doză. Este foarte important ca românii să înţeleagă că măsurile de protecţie rămân valabile şi post-vaccinare, iar masca este în continuare obligatorie chiar şi după vaccinare. Doar prin vaccinare şi prin respectarea măsurilor de protecţie vom putea gestiona evoluţia pandemiei şi reîntoarcerea la o viaţă cât mai apropiată de normalul cu care eram obişnuiţi în urmă cu un an”, a declarat Mihai Marcu, preşedinte MedLife, citat în comunicat.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes