Inamicul din fiecare vară! Cum ne protejăm ochii de acțiunea ultravioletelor

Sezonul estival ridică o serie de provocări în menținerea sănătății ochilor. Pericolele se pot naște din diverse situații, de la expunerea la radiații ultraviolete, la încăperile în care sunt utilizate sistemele de ventilare a aerului. Invitat în emisiunea Secretele Nutriției, de la Medika TV, conf. dr. Marian Burcea, medic primar oftalmolog, manager al Spitalului  Clinic de Urgențe Oftalmologice București, a trecut în revistă principalele pericole pentru sănătatea ochilor și măsurile pe care le luăm pentru a evita expunerea la acestea.

”Vara e bine să purtăm ochelari de protecție, de soare, lentile heliomate pentru a limita cantitatea de ultraviolete care ajunge în contact cu ochiul. În plus, aș mai da un sfat: de evitat expunerea la soarele la orele prânzului, între 13,00 și 15,00.”

Nu este suficient să ne punem ochelarii de soare, ci trebuie să fim atenți și la forma acestora, materialele din care sunt realizați, calitatea lentilelor. ”Ochelarii trebuie să aibă dimensiunea destul de mare pentru a proteja întreaga pantă palpebrală, pe unde intră razele de lumină. Această protecție trebuie făcută cu ochelari conformi, cu certificate de conformitate. Toate lentilele trebuie să aibă certificate, pentru că lentilele veritabile opresc până la 97%-98% pătrunderea razelor UV spre ochi…Ne uităm să fie inscripționate cu cele două litere-CE-care înseamnă conformitate europeană. Lentila trebuie să  fie dintr-un material precum policarbonatul, care este rezistent, pentru că, dacă se sparge, lentila poate răni globul ocular.”

Ochelarii de soare ne protejează nu doar de razele la care ne expunem direct, ci și de suprafețele reflective, cum sunt luciul apei, suprafețele metalice, toate care reflectă lumina. Cantitatea de lumină reflectată este foarte mare și poate afecta:

  • Corneea: printr-o evaporare mai mare a filmului lacrimal , ajungem să avem un ochi uscat, iritat care dă o senzație de durere la nivelul globului ocular;
  • Cristalinul: în țările în care populația este mai expusă la radiațiile UV, ignorând protecția solară, afectarea cristalinului conducând către apariția cataractei are o frecvență mai mare;
  • Retina și macula: razele de soare acționează ca razele laser, arzând cea mai fină structură oculară-macula. Ca efect, pot apărea retinopatii de expunere, uneori ireversibile, cu consecințe precum pierderii acuității vizuale. Expunerea la radiații solare, mai ales după vârsta de 50 de ani, poate accelera degenrescența maculară, afecțiune specifică vârstei a treia care limitează vederea centrală.

Atenție, lentilele de contact nu asigură nicio protecție în calea radiațiilor ultraviolete, mai avertizează specialiștii.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes