Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase ‘Matei Balş’, Adrian Streinu-Cercel, a atras atenţia marţi asupra faptului că a crescut transmiterea prin folosirea drogurilor injectabile în ultimii ani.
‘Trebuie ca toată lumea să cunoască cum se transmite HIV şi cum nu se transmite. Consumatorii de droguri ne-au făcut surpriza că au adus pe piaţă şi un alt tip de virus, au introdus în rândul populaţiei acest CRF-14 B, care reprezintă un virus recombinat, el fiind descris de unitatea de Cercetare de la Balş’, a afirmat Streinu Cercel.
El a avertizat că majoritatea consumatorilor de droguri intravenoase mai asociază şi virus hepatitic C – în proporţie de 97,5% -, virus hepatitic B, care este relativ scăzut şi există o proporţie de 9,6% a celor care prezintă toate aceste trei virusuri: HIV + hepatită C + hepatită B.
‘Dacă în momentul de faţă avem înregistrate circa 28 de medicamente antiretrovirale, un număr important din aceste medicamente nu mai sunt eficiente şi ca atare nu mai sunt de uz curent’, a spus prof. univ. dr. Streinu Cercel în cadrul unei conferinţe organizată sub sloganul ‘Susţine, Implică-te, Dăruieşte, Acceptă’.
Evenimentul a fost organizat sub forma unei licitaţii de obiecte realizate de persoane seropozitive, în ateliere de lucru protejate, în cadrul câtorva fundaţii şi asociaţii din Bucureşti, Iaşi, Galaţi şi Constanţa.
‘În acest fel ne propunem să încurajăm tinerii seropozitivi să-şi folosească abilităţile de lucru şi să-şi transforme un hobby într-o potenţială sursă de venit’, a subliniat prof. univ. dr. Streinu Cercel.
El a mai vorbit despre oboseala terapeutică a celor care urmează tratamente împotriva HIV, de aceea Institutul ‘Matei Balş’ a dezvoltat un serviciu de suport psihologic la nivelul tuturor centrelor regionale de luptă anti-HIV, cu psihologi care se ocupă de pacienţi.
După 24 de ani de eforturi susţinute pentru asigurarea celor mai eficiente scheme de tratament, mulţi dintre copiii seropozitivi depistaţi în anii ’90 sunt acum adulţi care încearcă să-şi găsească un drum în viaţă.
‘Vor să înveţe o meserie, să aibă un loc de muncă, să-şi întemeieze o familie. Mai precis, vor să fie independenţi, vor o viaţă normală. Nimic nu-i deosebeşte de alţi tineri. De aceea lor le dedicăm în mod deosebit această zi’, spun organizatorii evenimentului.
În încercarea de a dărâma prejudecăţile referitoare la persoanele infectate cu HIV, Institutul de Boli Infecţioase ‘Prof. dr. Matei Balş’, Fundaţia ‘Prof. dr. Matei Balş’ şi Centrul Român HIV/SIDA au organizat marţi un eveniment caritabil dedicat Zilei Mondiale HIV, marcată anual în întreaga lume pe data de 1 decembrie.
Banii colectaţi în urma vânzării produselor vor acoperi costurile de producţie ale obiectelor iar diferenţa va fi donată către fundaţiile ‘Health Aid Romania’ şi ‘Bambini in Emergenza’, fundaţii care de mai bine de 20 de ani preiau copii născuţi din mame seropozitive aflate în dificultate şi abandonaţi în spitalele de boli infecţioase.