În UE e așteptată autorizarea celui de-al patrulea vaccin anti-COVID. Ce îl diferențiază de celelalte vaccinuri

Agenția Europeană a Medicamentului ar putea autoriza în următoarea perioadă cel de-al patrulea vaccin anti-COVID-19. Serul este produs de compania americană Johnson & Johnson, iar marele său avantaj este că se administrează într-o singură doză.

Reprezentanții Agenției Europene a Medicamentului au confirmat pentru publicația franceză L’Express că au primit o solicitare de aprobare din partea companiei Johnson & Johnson pentru vaccinul anti-COVID-19 pe care l-au produs americanii. Un răspuns favorabil ar putea fi dat la mijlocul lunii martie, dacă „datele companiei cu privire la eficiență, siguranță și calitatea vaccinului sunt suficient de cuprinzătoare și convingătoare”, au precizat oficialii Agenției Europene a Medicamentului, pentru sursa citată.

O singură doză de vaccin

Principala particularitate a vaccinului produs de Johnson & Johnson, prin comparație cu celelalte trei care sunt deja folosite în Uniunea Europeană și, implicit, și în România, este că se administrează într-o singură doză. Această particularitate ar putea avea ca efect accelerarea ritmului de vaccinare a populației. Pe de altă parte, vaccinul companiei Johnson & Johnson nu are nevoie de condiții speciale de depozitare.

Temperatura ideală este între 2 și 8 grade Celsius, putând fi ușor de transportat și de păstrat. În privința eficienței, studiile au arătat că acest vaccin are o eficacitate de 66%, însă producătorii săi susțin că indicele de eficiență ar putea urca la 85%.

Nu la fel de puternică este însă protecția împotriva variantei sud-africane a SARS-CoV-2. Conform cifrelor prezentate la sfârșitul lunii ianuarie, eficiența împotriva acestei variante a fost de 57%. Totuși, reprezentanții autorităților din Africa de Sud i-au acordat prioritate, în detrimentul vaccinului produs de compania AstraZeneca. Comisia Europeană a comandat deja 200 de milioane de doze ale vaccinului produs de Johnson & Johnson.

Categorii: Știri, Studii/Cercetări
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea