În sfârșit, România a ajuns din urmă SUA! Situație identică: teste lipsă, rezultate întârziate, ventilatoare puține. Cum au rezolvat

Statele Unite ale Americii, către care tot mapamondul privește pentru a urmări cum gestionează criza COVID-19, au avut sincope în testarea populației, de același tip cu cele înregistrate în momentul de față în România. Doctorul de origine română Martin S. Martin, care a emigrat în America la mijlocul anilor ’80, scrie pentru marginaliaetc.ro, despre problemele apărute inițial, din cauza testării insuficiente:

”Una dintre primele lipsuri majore ale sistemului medical american în perioada critică a debutului epidemic a fost cantitatea insuficientă de kit-uri pentru testare. La începutul lunii martie, doctorii din spitale, policlinici sau cabinete nu puteau decide facerea unui test COVID decât cu aprobarea autorităților medicale și a companiilor de asigurări….Rezultatele procesului manual, greoi și lent, nu erau accesibile decât după câteva zile.”

La intervenția echipei de la Casa Albă cu ajutorul căreia Donald Trump gestionează criza COVID-19, după circa o săptămână, au fost  trimise în spitale și alte unități medicale circa un million de teste pe zi.

”Testele puteau fi făcute acum de orice medic, fără nici o aprobare necesară. De asemenea s-au creat imediat centre ambulatorii sau chiar de drive-thru pentru orice cetățean care dorea să fie testat.” scrie dr. Martin S. Martin. Dar, a apărut o nouă problemă: supraaglomerarea laboratoarelor care prelucrau testele. ”Cei din laboratoare au încercat să stabilească priorități de urgență, prelucrând în primul rând testele primite de la spitale, sau cele recoltate de la personalul medical și cel de primă intervenție, dar asta a făcut ca cetățenii obișnuiți să nu poată primi rezultatele decât foarte târziu. S-au adăugat epuizarea fizică a personalului de laborator și lipsa reactivilor necesari pentru test.”

Această etapă a fost depășită cu ajutorul laboratoarelor comerciale ale unor giganți din domeniul medical și farmaceutic. Așa s-a ajuns ca, în prezent, un test să aibă rezultatul în….trei ore!

Testarea masivă a adus SUA în poll position în ceea ce privește numărul infecțiilor cu coronavirus, dar cifrele sunt privite ca fiind abia acum o oglindă reală a situației din teren. Testarea este încurajată, în continuare. De ce? Pentru că ”focarele intense de boală pot fi localizate și măsurile de prevenție și tratament pot folosi resursele mult mai eficace.”

Există și un avertisment al medicului Martin S. Martin: ”Raportarea datelor de pandemie de către țările care nu practică testarea susținută trebuie considerată cu prudență și informațiile despre țări care evită deliberat testarea în masă cer ca forurile internaționale să intervină pentru corectare. La fel, țările care declară că nu au nici un caz de boală COVID 19 nu pot fi crezute dacă nu efectuează testări în unitățile sanitare.”

În ceea ce privește testele serologice, făcute printr-o simplă înțepare în deget, acestea reflectă răspunsul organismului la infecție și pot fi de folos, în cazul în care se folosesc pe scară largă, pentru a arăta, la un moment dat, procentul de populație imunizat în urma infecțiilor. Aceste date le sunt de folos epidemiologilor pentru a stabili când numărul de îmbolnăviri intră pe o pantă descendentă și epidemia bate în retragere.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes