Sănătatea în România Știri

ÎN SFÂRȘIT O VESTE BUNĂ: România ar putea avea într-o lună și jumătate aproape 200 de medici noi pentru terapia intensivă

Secțiile de terapie intensivă ale spitalelor se află în prima linie în lupta cu noul coronavirus. Aici contează în principal efectivele de medici și “armele” pe care aceștia le au la dispoziție.

Din păcate, e o specialitate deficitară, iar multe spitale din România se confruntă cu lipsa medicilor ATI.

Vestea bună e că la sfârșitul lunii septembrie ar putea veni forțe proaspete în spitale.

Este vorba despre medicii care sunt în ultimul an de rezidențiat și care se pregătesc de examenul de specialitate.

Într-o intervenție la Medika TV, președintele Societății Române de ATI, prof. univ. dr. Șerban Bubenek, a spus că vor fi făcute demersuri la Ministerul Sănătății pentru ca examenul să se deruleze mai rapid decât în anii precedenți, dar și pentru ca medicii să poată fi angajați de spitale imediat după examen.

“Cei 186 de medici rezidenți de anul V se pregătesc pentru examenul de medic specialist , proba scrisă, diploma europeană de anestezie, din 12 septembrie, deci peste o lună. O să încercăm să sugerăm Ministerului Sănătății ca și probele practice să se dea destul de repede și să nu se mai întâmple ca în anii trecuți, ca acești colegi să aștepte 6 luni să se poată angaja. Iată, peste o lună și jumătate avem aproape 200 de medici specialiști noi formați, evident, dacă iau toți examenul. Dar există această posibilitate, ca până la sfârșitul lunii septembrie acești colegi noi să fie deja încadrați în spitalele unde este nevoie”,  a spus, la Medika TV, prof. univ. dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de ATI.