ÎN ROMÂNIA, ŢARA CARE NU ARE SUFICIENŢI DOCTORI, MEDICII NU SE POT ANGAJA

Doctorul Andrei Marin, medic specialist în chirurgie plastică, a trecut de Rezidenţiat acum 1 an. De atunci, nu a reuşit să îşi găsească un loc de muncă. Are 3 contracte de gărzi la 3 spitale din Capitală. Medicul a povestit la Medika Special cât de dificil îi este lui să găsească un loc de muncă permanent, dar şi prin ce trec colegi de-ai săi care au contracte de gărzi şi la spitale din oraşe diferite.

Într-o intervenţie telefonică, medicul Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor din România, a explicat că toate aceste deficienţe ale sistemului sunt posibile şi din cauza împărţirii responsabilităţii între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii, lipsei de voinţă politică şi dorinţei unor persoane din mediul Universitar Medical de a păstra aceste disfuncţionalităţi pentru a-şi proteja poziţiile şi influenţa.

E doar una dintre problemele cu care se confruntă tinerii medici din România. Roxana Dimitriu, medic rezident în Endocrinologie, a vorbit tot la Medika Special despre faptul că rezidenţii petrec în spital şi 12 ore zilnic, pierd mare parte din acest timp de lucru cu completarea hârtiilor, iar cei din anul I şi II nu sunt plătiţi pentru gărzi, deşi legea prevede acest lucru.

Mai mult, dacă rezidenţii nu sunt coordonaţi corespunzător de medicul-îndrumător, nu au cui să ofere feedback, care să fie luat în considerare. Asta face ca procesul de pregătire, evaluare şi ulterior de angajare al rezidenţilor să fie unul extrem de subiectiv. În plus, deşi spitalele de provincie au cel mai mare deficit de personal, sistemul medical nu încurajează angajarea în aceste spitale a tinerilor medici.

Mai jos puteți urmări întreaga emisiune

https://www.facebook.com/MedikaTVChannel/videos/2407177556076024/

Ți-ar putea plăcea

De interes