ÎN MIJLOCUL PANDEMIEI: cum sunt îngrijiți pacienții oncologici din Italia

Medicii italieni privesc cu îngrijorare creșterea numărului de infectări din Peninsulă, nu doar din perspectiva gestionării noilor cazuri, ci și din aceea a accesului pacienților non-COVID la servicii medicale. Dr. Victor Matei Deliu, senior urolog și director al Diviziei Urologie de la Institutul European de Oncologie din Milano, prezent la emisiunea TeleMedika, s-a arătat îngrijorat de noile tendințe ale pandemiei, la nivel mondial, și de impactul la nivel social. ”Ne așteptăm să crească mortalitatea în acest al doilea val!” a afirmat medicul italian subliniind faptul că țările lumii se inspiră unele de la altele, dar încă nu au dovezi clare cu privire la măsurile care sunt cu adevărat eficiente, în această pandemie.

Temerile nu sunt îndreptate numai către pacienții care se infectează, ci și către cei care au de suferit din cauza limitării accesului la sistemul medical. Este vorba despre bolnavii cu afecțiuni acute sau cronice, al căror acces este îngrădit. ”Acum, din cauza creșterii exponențiale a contagiunilor, se va pune, din nou, problema dacă închidem sau nu închidem spitalele. E o situație grea mai ales că, imediat după deschiderea după lockdown, pacienții erau în stadii avansate ale bolii. În perioada de lockdown, pacienții nu au avut acces nici măcar la servicii medicale private, pentru că era suspendată posibilitatea ca medicii să-i evalueze pe pacienți.” a descris dr. Deliu situația creată de primul val pandemic, în Italia.

Pentru un pacient cu o afecțiune oncologică, întârzierea poate însemna un plan terapeutic ulterior mai amplu care să nu se rezume doar la intervenție chirurgicală, ci să impună și alte terapii. De altfel, acest lucru se vede și în prezent în Italia unde oncologii îngrijesc stadii avansate ale bolii. ”A crescut foarte mult numărul pacienților în stadii mai avansate. Din punct de vedere al procedurilor din sistemul de îngrijiri oncologice, este destul de asemănătoare situația cu cea din România. Pacienții trebuie să fie testați COVID cu 24-48 de ore înainte. Dacă sunt pozitivi intră în carantină și apoi vin în spital pentru operație. Rudele au dreptul să vină în vizită, o oră pe zi. Aceste măsuri sunt luate pentru că nu toată populația se testează COVID, nu știm dacă rudele sunt sau nu infectate.”a explicat medicul de origine română care profesează la Institutul European de Oncologie din Milano.

Categorii: Exclusiv, Externe
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea