ÎN LINIE DREAPTĂ. S-au pus în dezbatere condițiile pe care trebuie să le îndeplinească spitalele COVID-19 pentru a accesa fondurile cu care să rezolve problemele din ATI

Ministerul Sănătății anunță că a fost lansat în dezbatere publică ghidul solicitantului pentru care propun investiții prin care se urmărește creșterea securității la incendiu în spitalele COVID-19.

”În cadrul apelului, se pot finanța două tipuri de proiecte care urmăresc consolidarea infrastructurii medicale pentru a face față provocărilor ridicate de combaterea epidemiei de COVID-19. Primul tip de proiecte finanțează instalarea de sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii, cu acoperire totală, și de detectare, semnalizare și alarmare în cazul depășirii concentrației maxime admise de oxigen în atmosferă pentru creșterea gradului de securitate la incendii. Valoarea maximă a finanțării pentru acest tip de proiecte este de 100.000 de euro. Cel de-al doilea tip de proiecte vizează reabilitarea/modernizarea/extinderea infrastructurii electrice, de ventilare și tratare a aerului, precum și infrastructura de fluide medicale. Valoarea maximă pentru acest tip de proiecte este de 1,5 milioane de euro.” anunță Ministerul Sănătății.

Practic, acesta este un ultim pas înaintea deschiderii efective a cursei pentru accesarea fondurilor europene care să fie investite în cele două tipuri de proiecte. Banii sunt disponibili pentru reabilitarea infrastructurii de energie și gaze medicinale. Suma totală disponibilă va fi de 50 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că va exista o competiție între spitale, mai exact între proiectele propuse de unitățile COVID-19 spre finanțare.

Ghidul solicitantului este disponibil AICI.

Acesta este un demers început în luna noiembrie a anului trecut, ca urmare a incendiului produs în Secția ATI a Spitalului Județean Neamț. Ordonanța de Urgență s-a blocat vreme de două luni, pe circuitul de avizare, și a fost aprobată la începutul lunii curente. Documentul conține un Memorandum propus de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene împreună cu Ministerul Sănătății care urgentează alocarea a 50 de milioane de euro, fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), pentru creșterea siguranței pacienților în spitale.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea

De interes