Nelipsit din salate sau din dietele mediteraneene, uleiul de măsline se dovedește a fi un ingredient foarte sănătos pentru inimă. Un amplu studiu dedicat acestui produs alimentar arată faptul că poate reduce nivelul colesterolului „rău”, protejând astfel întreg sistemul cardiovascular.
Oamenii de știință ai Universității din Florida, Statele Unite ale Americii, au realizat un studiu în urma căruia au demonstrat faptul că uleiul de măsline este foarte eficient în a reduce nivelul colesterolului „rău” din sânge. Iar odată cu această problemă și alte afecțiuni care au legătură cu nivelurile ridicate ale LDL colesterolului, precum cele cardiovasculare, pot fi prevenite sau ținute sub control, spun specialiștii.
Pentru acest studiu, oamenii de știință au folosit un grup de 40 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 79 de ani cu risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare. Timp de 4 săptămâni, aceștia au consumat diete bazate pe legume și diete în care s-a folosit ca ingredient principal uleiul de măsline.
Beneficiile uleiului de măsline
La finalul celor 4 săptămâni, oamenii de știință din America au descoperit faptul că dietele în care a fost inclus și uleiul de măsline au fost mult mai sănătoase decât cele bazate doar pe legume. Astfel s-a constatat o scădere semnificativă a nivelului de LED colesterol în cazul participanților care au mâncat preparate în care s-a folosit uleiul de măsline.
„LDL colesterolul este responsabil pentru o varietate de afecțiuni ale inimii și vaselor de sânge. Ne bucurăm de faptul că prin cercetarea noastră am reușit să demonstrăm faptul că uleiul de măsline este eficient. Recomand consumul de ulei de măsline pentru o viață sănătoasă” susține dr. Monica Aggarwal, unul dintre autorii principali ai acestui studiu.
Cercetarea a fost publicată în „Jurnalul Medical” al Asociației Inimii din Statele Unite ale Americii. Pe lângă beneficiile privind reducerea nivelului colesterolului rău, uleiul de măsline poate ajuta la reducerea inflamației din corp și totodată poate auta la prevenirea bolii Alzheimer.