În ciuda pandemiei, în România s-au făcut sute de transplanturi

Chiar dacă a fost și continuă să fie un an greu pentru întreg sistemul medical, viața merge înainte, iar sute de români pot spune că s-au născut pentru a doua oară după ce au primit un organ de care le depindea viața.

Directorul Agenției Naționale de Transplant, dr. Radu Zamfir, a declarat pentru Agerpres că anul acesta s-au făcut, până în acest moment, 4 transplanturi de cord, unul pulmonar, 53 hepatice din care 47 de la donator în moarte cerebrală și 152 renale, din care 102 de la donator în moarte cerebrală.

Totuși, directorul ANT a spus că în ultimele patru luni numărul de transplanturi a fost ceva mai redus, dar a recomandat centrelor de transplant să-și continue activitatea.

Recomandarea ANT către centrele de transplant a fost să continue activitatea, să îşi menţină activitatea atât timp cât raportul risc – beneficiu este în favoarea pacientului. Acest lucru a dus la menţinerea deschisă a cel puţin unui centru specific fiecărui transplant de organ solid“, a declarat Radu Zamfir.

El a mai precizat că nu au existat decese în rândul pacienților care au beneficiat de transplant, testări fiind făcute în permanență, atât în cazul donatorilor și receptorilore, cât și în cel al echipelor de prelevare și transplant.

Pe de altă parte, medicul Radu Zamfir anunță începerea unei campanii de popularizare a donării de organe în școli.

Este vorba despre un protocol semnat cu Ministerul Educației, “Transplantul înseamnă viaţă”, care reprezintă o popularizare în rândul elevilor din clasele a XI-a şi a XII-a a ideilor de donare, de transplant pentru o mai bună înţelegere a şansei la viaţă care este acordată pacienţilor prin transplantul de organe. În perioada în care se va permite accesul în şcoli al elevilor, vor merge coordonatorii de transplant şi vor participa la ore comune cu cadrele didactice în care elevii vor avea acces la acest tip de informaţii“, a mai spus dr. Radu Zamfir.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes