Sănătatea în România Știri

În ce condiții s-ar putea face și a treia doză a vaccinului anti-COVID. Ce spune coordonatorul campaniei naționale de vaccinare

foto: RoVaccinare

Prioritatea numărul 1 a autorităților din România este ca tot mai multe persoane să de vaccineze împotriva COVID-19 și să aibă schema completă de vaccinare înainte de începerea celui de-al patrulea val pandemic, a cărui sosire e deja o certitudine. Vaccinarea cu a treia doză nu e prioritară în acest moment, a spus coordonatorul campaniei naționale de vaccinare la Digi 24. Cu toate acestea, nu este exclusă includerea celei de-a treia doze în campanie.

Faptul că se depun datele ştiinţifice care atestă siguranţa şi eficacitatea unei a treia doze de vaccin, administrată conform datelor prezentate de compania Pfizer, administrarea celei de-a treia doze la şase luni este un aspect. Ştim că avem date de siguranţă şi avem date de imunogenitate şi eficacitate. Dar asta nu înseamnă că această măsură trebuie adoptată ca politică de vaccinare. Sigur că se adoptă o astfel de măsură atunci când datele de zi cu zi îţi arată o scădere a eficienţei vaccinurilor, dar nu este cazul în acest moment pentru niciuna dintre variantele virale. Chiar dacă numărul de cazuri este în creştere, afectează în mod deosebit populaţia nevaccinată şi acolo unde rata de acoperire vaccinală este crescută, numărul de decese nu a crescut. Această a treia doză este în perspectiva acestor variante virale în care se observă o scădere a activităţii neutralizante a anticorpilor, chiar a celor obţinuţi din vaccinare. Dacă ne e teamă de variante virale, trebuie să creştem numărul celor vaccinaţi şi nu să administrăm o a treia doză celor vaccinaţi deja cu o schemă completă. Şi aici vorbim deja de 3,3 miliarde de doze administrate la nivel global, însă populaţia ţărilor în curs de dezvoltare are o rată de acoperire vaccinală de circa unu la sută”, a spus col. dr. Valeriu Gheorghiţă.

Vaccinarea cu a treia doză ar urmă să înceapă dacă va crește riscul de îmbolnăvire a persoanelor care au schema completă de vaccinare, a mai spus șeful CNCAV.

Dacă datele ştiinţifice ne arată că, la un an sau mai târziu de un an de zile, eficienţa scade substanţial şi încă avem virus circulant şi încă avem un număr important de persoane nevaccinate şi riscul de îmbolnăvire a celor deja vaccinaţi este crescut, sigur că în momentul respectiv vom proceda aşa cum se cuvine. Însă nu este cazul la acest moment. Datele de eficienţă sunt, în momentul de faţă, cât se poate de bune şi avem deja experienţa ţărilor cu rată crescută de acoperire vaccinală. De altfel este o politică nu doar a României, majoritatea ţărilor pledează pentru aceeaşi abordare, de a creşte numărul celor vaccinaţi în loc de a vaccina aceleaşi persoane cu o a treia doză”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.

Important, a mai spus el, e ca numărul persoanelor vaccinate să crească.

Este important să accelerăm în mod echitabil campaniile de vaccinare la nivelul tuturor ţărilor pentru că în felul acesta reducem probabilitatea de selectare a noi variante virale. Strategia, în momentul de faţă, este să creştem numărul celor care se vaccinează cu o primă schemă completă, în felul acesta scădem circulaţia virusului şi cu siguranţă vom avea un control bun din punct de vedere al pandemiei”, a mai spus col. dr. Valeriu Gheorghiţă.