În Brazilia au început primele teste pe pacienți umani a unui vaccin împotriva COVID-19. Este vorba despre vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford din Marea Britanie. Studiile clinice au fost aprobate de autoritatea de reglementare sanitară din Brazilia și au fost demarate la sfârșitul săptămânii trecute.
Teste vor fi efectuate pe 2.000 de angajați sănătoși din sistemul medical al orașului Sao Paolo și pe 1.000 de persoane din Rio de Janeiro. Acestea sunt două dintre orașele cele mai grav afectate de pandemia de coronavirus; în Brazilia, peste 1,1 milioane de oameni au fost infectați până acum și peste 51.000 și-au pierdut viața din cauza COVID-19.
Vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford ar urma să fie lansat pe piață până la sfârșitul acestui an. Oamenii de știință au testat deja vaccinul pe porci și au anunțat că administrarea ca două doze de vaccin- o doză iniţială urmată de o doză de rapel- determină o reacţie imunitară mai puternică în comparaţie cu administrarea unei singure doze. Cercetarea lor sugerează că o abordare medicală bazată pe două doze ar putea fi mai eficientă în vederea obţinerii unei protecţii împotriva COVID-19.
Noul vaccin a fost creat iniţial de cercetătorii de la Universitatea Oxford, care colaborează în prezent cu specialiştii unei companii farmaceutice pentru etapele de dezvoltare şi de producţie.
Date preliminare provenind de la un studiu realizat pe şase maimuţe au arătat că unele dintre primatele care au primit o singură doză de vaccin au dezvoltat anticorpi împotriva noului coronavirus într-un interval de 14 zile, iar toate maimuţele din acest studiu au dezvoltat astfel de anticorpi într-un interval de 28 de zile.
Peste 100 de vaccinuri potenţiale împotriva COVID-19 sunt dezvoltate în prezent pe plan mondial şi se află în diverse stadii de testare.