În 2 ani, România ar putea fabrica vaccinuri cu bani europeni, dar autoritățile par să închidă ochii în fața acestei oportunități

Pentru a accelera ritmul de vaccinare la nivel european, Uniunea Europeană caută soluții în privința producerii vaccinurilor la nivelul fiecărui stat membru. Din păcate, România nu deține tehnologia necesară, însă ar putea-o face dacă s-ar accesa fonduri europene.

Reprezentanții Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România au explicat la „Medika Special” ce măsuri ia Uniunea Europeană în sensul creșterii ritmului de vaccinare a populației. „Din cauza penuriei de vaccinuri, UE întreabă toți fabricanții dacă pot să umple, să eticheteze și să ambaleze vaccinuri în site-uri de fabricație și sunt 4 site-uri de fabricație în România care au dat un răspuns către UE. Am centralizat și la nivelul Guvernului”, a explicat Dragoș Damian, președintele Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente, în direct la Medika TV.

Din păcate, România nu poate să sprijine Uniunea Europeană în acest demers pentru că nu deține tehnologia necesară.

Lucrurile nu sunt chiar așa de simple, nu vorbim despre lucruri simplu de fabricat. Vorbim despre medicamente pentru care este nevoie de tehnologii speciale care trebuie achiziționate. Un echipament pentru ambalarea medicamentelor durează cam un an jumătate din momentul în care se pune comanda și se face plata, ca să fie adus în țară și să fie instalat”, a mai spus Dragoș Damian.

O soluție ar fi atragerea de fonduri europene și construirea unei fabrici de medicamente care să permită producerea de vaccinuri. Deși fonduri există la nivelul UE, autoritățile din România nu sunt interesate să facă rost de bani pentru a pune pe picioare o astfel de investiție, spune Damian.

O fabrică de circa 10 – 15 milioane de seringi preumplute ar putea să coste undeva între 20 și 30 de milioane de euro, din fonduri europene. Nu am simțit din păcate că Guvernul României ar fi preocupat de aceste aspecte. Acest domeniu nu a fost niciodată pe masa politicienilor români. A fost pe masa celor din Ungaria, a celor din Polonia, a celor din Cehia sau Slovenia, dar pe masa celor din România nu a fost această temă, mai ales după aderare”, a atras atenția Dragoș Damian, președintele Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes