Conform ultimelor date transmise de OMS incidenta bolilor oncologice si a leucemiilor este in crestere (*) fapt ce a impulsionat cat mai multi cercetatori din lumea medicala sa caute noi modalitati de tratament.
Ghidurile de tratament oncologic includ in majoritatea cazurilor cure de chimioterapie si/sau radioterapie. Un numar tot mai mare de tumori nu au un raspuns adecvat la chimioterapie sau dezvolta chimiorezistenta pe parcursul tratamentului. Din acest motiv tot mai multi medici sustin idea unui tratament personalizat in functie de conditia clinica a fiecarui pacient ca alternativa la metodele clasice de tratament.
Una din terapiile cele mai promitatoare in tratarea cancerului este imunoterapia. Principiul de baza consta in stimularea sistemului imunitar al pacientului care va ataca celulele canceroase. Aspectul inovativ al acestei terapii este selectivitatea mai ridicata fata de metodele clasice de tratament şi obtinerea unor remisii durabile chiar si in cazul pacientilor aflati in stadiul de metastatic.
Unul dintre medicii care s au remarcat prin rezultatele remarcabile obtinute in acest domeniu este prof. Reuven Or, directorul departamentului de imunoterapie si oncologie din cadrul Spitalului Hadassah Ierusalim considerat un centru de excelenta mondial in tratamentul oncologic. Prof. Or a fost implicat in cercetarea rolului sistemului imunitar inca din anii 80 intuind rolul major al acestuia in remisia bolii. Dupa absolvirea facultatii de medicina din Milano si-a continuat cercetarile in domeniul imunologiei in cadrul Universitatii de Medicina din Denver, Colorado. A publicat numeroase articole in reviste de specialitate privind rolul infuziei cu limfocite T in imbunatatirea prognosticului transplantului medular precum si rolul acestora in stoparea evolutiei unor boli neurodegenerative grave precum scleroza multipla sau dementa senila. In prezent ca membru al Societatii americane de hematologie si al Academiei americane de imunologie si alergologie, laureat in 2008 al premiului Menachem Begin Prize dezvolta noi directii de cercetare in domeniul imunoterapiei si a tratamentului cu celule stem in colaborare cu cei mai renumiti profesori din toata lumea.
Comunitatea stiintifica implicata in cercetarea in domeniul imunoterapiei impotriva cancerului a fost incantata de alegerea acesteia ca descoperirea stiintifica cea mai importanta a anului 2013 de catre revista Journal of Science. In data de 20 decembrie 2013 Jennifer Couzin-Frankel explica motivele acestei alegeri (**): “Imunoterapia impotriva cancerului si-a dovedit pe deplin eficacitatea.In acest an, trialurile clinice au intarit dovezile existente privind potentialul sau curativ reusind sa convinga chiar si pe cei mai sceptici. Exista numeroase marturii in care viata pacientilor precum si calitatea sa a fost prelungita datorita utilizarii acestei terapii.”
Redam in continuare cateva exemple: o femeie cu tumora pulmonara de marimea unui fruct de grepfruit cu originea intr-un melanom este inca in viata si sanatoasa la 13 ani dupa ce a fost supusa imunoterapiei; un pacient de 6 ani cu leucemie in stare grava acum se afla in remisie; un pacient cu cancer renal metastatic a carui boala a continuat sa regreseze chiar dupa incetarea imunoterapiei.
In urma decernarii acestei importante distinctii prin care este recunoscuta unanim rolul imunoterapiei in tratamentul oncologic, Prof. Or a afirmat faptul ca departamentul sau a reusit atingerea unor obiective terapeutice importante precum implementarea in protocoalele clinice a administrarii post transplant alogenic a infuziei de limfocite T si a unor modalitati noi de tratament in cazul tumorilor solide chimio si radiorezistente. In plus terapia celulara cu limfocite activate de tip killer, tratamentul cu citokine sau anticorpi monoclonali pentru stimularea raspunsului imun al organismului impotriva celulelor canceroase au inceput deja sa fie incluse in ghidurile terapeutice.
Prof. Or a aratat exemplul unei paciente tinere cu cancer metastatic de san, trimisa deja la un centru de ingrijiri paliative din Ierusalim datorita progresiei bolii sub chimioterapie si radioterapie. Aceasta a prezentat o imbunatatire spectaculoasa a starii sale de sanatate dupa efectuarea protocolului terapeutic cu imunoterapie putand chiar sa se intoarca acasa. Alta pacienta in varsta de 79 ani cu osteosarcom metastatic si dureri osoase intense nu a mai necesitat medicatie antialgica inregistrandu-se totodata si o regresie a bolii. Dupa prima cura de imunoterapie conditia sa clinica, inclusiv functionalitatea membrelor precum si calitatea vietii sunt foarte bune.
Prof. Or a incheiat afirmand faptul ca departamentul sau din cadrul Spitalului Hadassah va continua cercetarile in acest domeniu pentru a veni in ajutorul pacientilor oncologici cu risc inalt.
Surse:
(*) Raport OMS 2014: World Cancer Report
(**) Journal of Science: December 2013
Foto: incomemagazine.ro