Imunizarea naturală împotriva COVID-19, UN MIT. De ce rămâne vaccinarea singura cale de a scăpa de pandemie (VIDEO)

Specialiștii consideră că cea mai bună metodă de a scăpa de pandemie o reprezintă vaccinarea anti-COVID-19. Imunizarea naturală este un proces care se întinde pe perioade foarte mari de timp, iar rezultatele sale nu vor fi cele scontate.

În opinia oamenilor de știință, imunizarea pe cală naturală împotriva SARS-CoV-2 este greu de realizat, vaccinarea fiind considerată sigura cale prin care răspândirea virusului poate fi stopată. „Imunizarea naturală nu este la fel de eficientă ca cea obținută prin vaccin, de aceea vedem și aceste reveniri ale valurilor cam la 6 luni. Avem imunitate de lungă durată la cei care au simptome precum febră și au o formă medie a bolii, iar în cazul formelor ușoare, organismul nu se obosește să țină minte virusul și le vom repeta. Ăsta este pericolul cu COVID-19, formele ușoare se pot repeta. Oricât am încerca să obținem această imunizare de turmă, ar dura ani de zile până când vom ajunge la o imunizare reală și de aceea nu este o strategie realistă, ci doar așa, una metaforică”, a explicat Ovidiu Jurma, specialist în epidemiologie, în direct la Medika Tv.

Specialiștii au explicat și modalitatea prin care ar trebui realizată campania de vaccinare, astfel încât, la vară, să putem considera că am scăpat cu adevărat de pandemie. „Ca să putem scăpa de pandemie prin luna iulie, a anului viitor, ar trebui să vaccinăm cel puțin 500.000 de oameni pe săptămână, ca să putem trece prin populație într-un ritm suficient de bun ca să putem ajunge în vară să avem 60 – 70% din populație vaccinată”, a mai spus dr. Ovidiu Jurma.

De ce trebuie să avem încredere în vaccin

Deși eficient, vaccinul anti-COVID-19 ridică multe semne de întrebare și a ridicat numeroase controverse în societatea românească. Tot mai multe voci se întreabă cum a fost posibilă crearea unui vaccin într-un timp atât de scurt, având în vedere că, în toate cazurile de până acum, producătorii au avut nevoie de ani buni de cercetare pentru a scoate pe piață un vaccin sigur.

Aș vrea să fac o asemănare cu perioada gripei pandemice din 2009, când și atunci s-a scos pe piață un vaccin în câteva luni. În momentul în care discutăm de SARS-CoV-2 și un vaccin împotriva acestui virus, trebuie amintit faptul că el face parte dintr-o grupă de virusuri care au mai produs recent niște epidemii. Vorbim despre SARS-CoV-1 și de MERS. În cazul acesta, vorbim de un vaccin care a pornit în niciun caz de la zero, ci de la etapele cu care se ajunsese cu celelalte două vaccinuri. Prin urmare, această nouă tehnologie și vaccinurile pe care le așteptăm sunt pornite pe niște ani de cercetări pe acele coronavirusuri din aceeași familie cu acesta”, a explicat dr. Sanda Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov și membră a Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie.

În România, campania de vaccinare se va desfășura sub coordonarea Ministerului Apărării Naționale, iar vaccinurile vor ajunge în țară în momentul în care vor beneficia de aprobarea forurilor de specialitate internaționale.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes