Știri Studii/Cercetări

Imunitatea dobândită prin vaccinare împotriva COVID se poate transmite la nou-născut

O echipă de oameni de știință din SUA a descoperit anticorpi împotriva COVID-19 în sângele din cordonul ombilical al unui nou-născut a cărui mamă fusese vaccinată în ultimele luni de sarcină împotriva noului coronavirus.

Gravida, angajată a unui spital, avea o sarcină de 36 de săptămâni când a primit prima doză de vaccin Moderna. Ea a născut după 3 săptămâni, înainte să primească și doza de rapel, dar chiar și așa anticorpii specifici pe care femeia îi dezvoltase deja după prima doză s-au transmis și la bebeluș.

Anticorpi IgG au fost descoperiți, în urma analizelor de laborator, în sângele din cordonul ombilical al bebeluşului.

Se știe deja, în urma unor studii, că alte vaccinuri administrate gravidelor, cum sunt antigripalul sau trivalentul DTP, care se face împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive, se transmit la copii și îi protejează după naștere. Oamenii de știință vor acum să afle dacă la fel se întâmplă și în cazul vaccinului anti-COVID.

 “E foarte plauzibil ca vaccinul anti-COVID să ofere protecție atât mamei, cât și copilului. Includerea gravidelor în teste este esențială în dezvoltarea vaccinurilor, această categorie de persoane nu ar trebui deloc exclusă din studii, mai ales că beneficiile vaccinării sunt  mult mai mari decât potențialul risc al unui vaccin”, a declarat dr. Mark Turrentine, membru al echipei de cercetare, citat de New York Times.

„Am demonstrat acum că anticorpii IgG împotriva SARS-CoV-2 sunt detectabili în testul de sânge prelevat din cordonul ombilical al unui nou-născut după ce mama a primit o singură doză de vaccin. E primul astfel de caz și este evidentă scăderea riscului de infectare cu SARS-CoV2”, a mai spus acesta.

Deocamdată nu se știe care este gradul de protecţie de care beneficiază nou-născuţii. De asemenea, nu se știe nici care e momentul ideal pentru vaccinarea gravidelor, astfel încât e nevoie de mai multe studii în acest sens.