Considerată o boală a copilăriei, tusea convulsivă poate afecta și adulții. Medicii atrag atenția că în cazul adulților simptomele pot fi mult mai persistente decât în cazul copiilor, iar singura cale de a preveni îmbolnăvirea rămâne vaccinarea.
Medicii atrag atenția că administrarea vaccinului împotriva tusei convulsive reduce semnificativ șansele de îmbolnăvire și, implicit, intensitatea simptomelor.
„Odată cu valul acesta de tuse convulsivă care a apărut, pe care o considerăm o boală a copilăriei, am avut și destui adulți care s-au îmbolnăvit de această boală, pentru că practic memoria lor imunitară s-a dus și vă dați seama că e un lucru bun, dacă vaccinul pentru această boală se continuă și la maturitate. Este important pentru că, într-adevăr, un adult tânăr fără probleme medicale trece ușor prin boală, dar un adult cu probleme medicale asociate va avea simptome zgomotoase” susține dr. Ștefan Lazăr, medic primar boli infecțioase în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București.
Deși tusea convulsivă, la fel ca alte boli ale copilăriei, poate fi prevenită prin vaccin, interesul populației pentru vaccinare a scăzut semnificativ avertizează medicii.
„Din fericire cele mai importante astfel de boli pot fi prevenite prin vaccinare. Din păcate scăderea acestui nivel vaccinal, cum e în cazul rujeolei, ne-a creat probleme și suntem într-o epidemie de rujeolă care nu se mai termină” mai spune dr. Ștefan Lazăr.