Importanța vaccinării explicată de medici: „Ne protejăm pe noi, dar și pe ceilalți!”

Prevenția medicală prin vaccinare oferă protecție atât individuală, cât și comunitară. Cu cât mai multe persoane sunt vaccinate, indiferent de boala pentru care se dorește obținerea protecției, cu atât riscul transmiterii este scăzut. Iar această regulă se aplică și în cazul vaccinării împotriva gripei, boală care începe să-și intre în drepturi în acest sezon rece. 

Vaccinarea împotriva gripei pentru sezonul 2023-2024 se face după alte reguli decât până acum, în sensul că pacienții primesc o rețetă de la medicul de familie, apoi merg la farmacie, ridică serul și se reîntorc la medic pentru imunizare. Mai mult, față de anii trecuți, vaccinul poate fi gratuit sau compensat, în funcție de categoriile de vârstă sau afecțiunea celui care îl solicită. 

Medicii infecționiști atrag atenția cu privire la faptul că vaccinarea oferă protecție atât individuală, cât și la nivelul comunităților din care facem parte. În ceea ce privește gripa, în România, în funcție de numărul persoanelor care s-au vaccinat împotriva bolii, în perioada de debut a sezonului rece, se va ști cu exactitate cât de multă presiune vor pune infectările pe sistemul medical. „Vaccinul are o logică clară indiferent de bolile de care ne apără. Dacă vorbim de un sezon de gripă pe care l-am fi pregătit din octombrie, noiembrie ar fi fost mult mai ușor. Este important și acum că ne oferă protecție individuală, dar când ești în plin sezon nu mai putem schimba lucrurile astfel încât să apară acea protecție comunitară. Este nevoie de vaccinare atât pentru protecția individuală, cât și la nivelul întregii populații. Cu toții ne dorim ca sezoanele de gripă să fie mai simple,  adică să nu fie acele situații când camerele de gradă erau pline de cazuri de gripă. Iar asta se poate face doar prin vaccinare. Totul în condițiile în care mai sunt și alte boli infecțioase care trebuie tratate. Gripa ajungea să fie tratată în orice cameră de gardă, acolo unde erau și alte urgențe” susține dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.

Gripa, precum și boala COVID-19, poate fi tratată prin administrarea de medicamente antivirale. Totuși aceste tratamente pot fi administrate doar în faza de debut a bolii, dacă este descoperită la timp. „Un tratament antiviral este eficient dacă este administrat la momentul de debut al simptomelor. Este necesar ca diagnosticul să fie pus cât mai repede. Dacă trece timpul, efectul medicamentului dispare” a mai spus dr. Adrian Marinescu. 

Categorii: Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea