Depistarea precoce, prin programe de screening, a bolilor oncologice are o importanță deosebită în creșterea speranței de viață a pacienților. Din păcate, nu toate bolile oncologice se bucură de programe de screening în România. Una dintre ele este cancerul de colon.
Incidența cancerului de colon în România este destul de ridicată, de aceea investigațiile pentru acest tip de boală oncologică ar trebui făcute periodic, începând cu vârsta de 50 de ani. Din păcate, România nu dispune de programe de screening pentru această boală.
„Există populația generală, acei oameni care nu au pe nimeni în familie care să fi avut cancer de colon, dar care la o anumită vârstă ar fi trebuit să înceapă screeningul. Din păcate, în România nu există un program de screening care să te oblige ca la vârsta de 50 de ani să îți faci anumite investigații medicale” atrage atenția conf. dr. Valentin Calu, medic primar chirurgie generală.
Mai mult decât atât, investigațiile periodice, prin programe de screenin, sunt necesare mai ales în cazul pacienților care au în familie cazuri de cancer de colon.
„Există și acei pacienți care au agregare familială. În familie la ei sunt mai mulți membrii care au un cancer de tub digestiv sau de rect și care vor intra într-o categorie de risc mai mare și la care screeningul trebuie început mult mai devreme. Adică cu 10 ani mai înaintea vârstei de apariție a primului caz din familie” mai spune conf. dr. Valentin Calu.