EXTERNE Studii/Cercetări

IMPORTANT PENTRU VIITOARELE MAME! Studiile arată că noul coronavirus se transmite la făt prin placentă

Un nou studiu realizat în Italia sugerează că noul coronavirus poate traversa placenta de la o femeie însărcinată la făt.

Doi bebeluși născuți din femei cu COVID-19 s-au născut infectați, au raportat Claudio Fenizia de la Universitatea din Milano și colegii la o conferință organizată de Societatea Internațională de SIDA, transmite CNN.

Au fost studiate 31 de femei infectate cu SARS-CoV 2, care aveau sarcini avansate în perioada de vârf a pandemiei din Italia. Au testat femeile, bebelușii atunci când s-au născut, placenta, cordonul ombilical, lichidele vaginale ale mamei și laptele matern.

„Rezultatul nostru sugerează și susține cu fermitate că transmisia verticală a avut loc în două cazuri din cele 31 studiate”, a spus Fenizia într-o conferință de presă.

Virusul a fost găsit într-o placentă la termen și în sângele cordonului ombilical, în vaginul unei femei însărcinate și în lapte”, au scris cercetătorii într-un rezumat al activității lor.

Placentele au fost, de asemenea, inflamate – un semn de infecție. Sângele din cordonul ombilical al unuia dintre nou-născuți a avut anticorpi care indică o infecție recentă. Aceste tipuri de anticorpi nu sunt de obicei transmise de la mamă la copil, așa că indică faptul că fătul a fost direct infectat, a spus Fenizia.

Din fericire, femeile au fost infectate târziu în sarcină, așa că este puțin probabil ca virusul să fi afectat dezvoltarea bebelușilor, a spus el.

Virusul Zika poate, de asemenea, să fie transmis de la o femeie însărcinată la copilul ei nenăscut, provocând uneori leziuni cerebrale severe și o afecțiune numită microcefalie. HIV – virusul care provoacă SIDA – poate fi transmis și la naștere.