Sănătatea în România Sfatul specialistului Știri

Implicarea Bisericii Ortodoxe Române în campania de vaccinare ar putea crește numărul persoanelor imunizate

Medicii atrag atenția că tot mai multe persoane refuză să se vaccineze. Cea mai mare problemă o reprezintă mediul rural, acolo unde mesajele campaniei de vaccinare nu ajung. Specialiștii cer preoților de la sate să se implice și să le vorbească oamenilor despre importanța și siguranța vaccinurilor.

Din punctul de vedere al specialiștilor, mesajele pro-vaccinare par să ajungă mai repede la vârfurile Bisericii Ortodoxe Române și nu în parohiile din mediul rural.

„România mai are o problemă, problema mistico-religioasă. Mulți dintre cei care contestă vaccinul se află în zona aceasta a misticismului religios dus la extrem și consideră toată pandemia o armă a răului sau că vaccinul este o armă a răului. Tocmai de aceea pentru această zonă a Europei contribuția bisericii era esențială și de aceea mi-aș fi dorit un mesaj mult mai clar din partea Bisericii Ortodoxe pentru acele grupe de oameni care fac parte din zona aceasta mistico-religioasă. Din păcate nu am avut un astfel de mesaj atât de clar al Bisericii Ortodoxe. Biserica este în continuare în topul încrederii populației. Există un vector de imagine foarte important. Nu se reușește cooptarea bisericii în totalitatea ei. Este o ruptură între mesajul Patriarhului Daniei și preoții din comunitate, care nu pot prelua mesajul în parohiile lor”, a declarat medicul Radu Țincu, în direct la Medika TV.

Mai mult decât atât, specialiștii consideră că autoritățile ar trebui să comunice date științifice despre vaccinul anti-COVID-19 pe înțelesul tuturor.

Este o lipsă de informare științifică. Autoritățile trebuie să comunice din punct de vedere științific și să-i convingă”, a mai spus dr. Radu Țincu.