China, prima țară din lume, afectată de coronavirus, începe să revină la viață. Inclusiv școlile se redeschid rând pe rând, însă măsurile impuse sunt foarte stricte. În primul rând, copiii trebuie să poarte tot timpul mască de protecție și să păstreze distanța, aspect care se vede cel mai bine în imaginile difuzate de China Central Television, unde elevii apar stând la rând pentru triajul făcut la intrarea în clădire. Pe de altă parte, măsurile impuse la revenirea la cursuri implică documente cerute de școli, scanarea termică a elevilor, orarul eșalonat, culoare de deplasare prestabilite pentru fiecare grupă/clasă. De asemenea, sălile de clasă au fost reorganizate pentru a respecta recomandările de distanțare socială.
Profesorii unei școli din Hangzhou au găsit un mod inedit de a-i învăța pe elevi să păstreze distanța unii față de ceilalți, ca măsură de prevenire a coronavirusului. Elevilor școlii primare Yangzheng li s-a cerut să-și confecționeze o pălărie cu un diametru de un metru, scopul fiind acela de a-i învăța pe copii ce distanță trebuie să păstreze unii față de ceilalți, pentru a reduce riscul transmiterii noului coronavirus, potrivit Dailymail .
Aceste pălării au la bază și o legendă creată în jurul împăratului fondator al dinastiei Song, care a venit cu ideea ca miniștrii săi să poarte astfel de obiecte în timpul ședințelor. Astfel, miniștri erau nevoiți să se distanțeze din cauza pălăriilor mari, astfel fiind evitate discuțiile dintre ei. Metoda era numită distanțarea socială a mizelor mari.
Pălăriile de pe vremuri erau confecționate din bambus și metal, însă elevii au folosit tot felul de materiale reciclabile: baloane, tuburi de carton, hârtie, etc.
Vice-director Hong Feng a declarat presei locale: „Aceasta a fost propria noastră idee creatoare. Ne ajută să promovăm sloganul nostru: „Purtați o pălărie de un metru, păstrați o distanță de un metru”.