Hossu: OUG pe sănătate, o privatizare mascată, o idée de business

După ample dezbateri în spațiul public pe tema prevederilor noi din ordonanța de urgență pe sănătate, apar și prime reacții ale sindicaliștilor. Preşedintele sindicatului Cartel „Alfa”, Bogdan Hossu, susţine că OUG pe sănătate este o privatizare mascată a sistemumului medical, o idee de business cu scopul de a face profit, nu de a oferi un serviciu pentru cetăţeni.

Liderul sindical este de părere că spitalele private pot refuza anumite servicii unor pacienți: „Un sistem de sănătate public funcţionează ca unul de urgenţă, iar un spital public trebuie să existe fie că există pacienţi fie că nu există. Un sistem privat, deşi foloseşte banul public, are regimul său şi are posibilitarea de a refuza pacienţi. Un alt element grav este că un bolnav când vine la spital nu vine cu o boală dedicată, ci pot apărea complicaţii, iar spitalul privat rezolvă boala pentru care a fost internat un bolnav, dar complicaţiile le pasează la un spital public. (…) Ideea de a face din asta un business este o problemă majoră, deoarece se subordonează profitului, nu interesului de a oferi oferi un serviciu pentru cetăţeni”.

Liderul Cartel ”Alfa” aşteaptă reacţia Curții Constituționale după sesizarea înaintată de Avocatul Poporului pe tema OUG pe sănătate.

Avocatul Poporului a atacat, miercuri, la CCR, modificările propuse prin OUG 25/2020, arătâmd că efectele vor duce la sărăcirea sistemului public de servicii medicale. Avocatul Poporului atrage atenţia asupra faptului că domeniul reglementat de către OUG este unul de interes public, iar în privinţa serviciilor medicale de urgenţă chiar un domeniu de interes strategic al statului.

Avocatul Poporului mai observă faptul că nu există un sistem concurenţial corect între furnizorii publici de servicii de sănătate şi cei privaţi, primii fiind supuşi unor condiţionări legale şi administrative. Spre exemplu, sectorul comercial achiziţionează materialele şi medicamentele după reguli proprii, fără a fi obligat să respecte legislaţia în domeniul achiziţiilor publice, pe când sectorul public este supus unor proceduri obligatorii, în conformitate cu legislaţia achiziţiilor publice. În aceste condiții, apariția unor contestații pe care lepot face chiar unii concurenți poate bloca o achiziție a spitalului de stat.

Avocatul Poporului mai arată că, în condiţiile unei finanţări unice de la bugetul de stat sau bugetul asigurărilor sociale, care se va împărți la un număr nedefinit de unităţi sanitare de urgenţă, rezultatul va fi închiderea unităţilor sanitare publice de urgenţă, cu consecinţa încălcării principiului solidarităţii, a dreptului la ocrotirea sănătăţii în unităţile sanitare de stat.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea