Criza provocată de răspândirea coronavirusului în România va atinge un punct maxim în luna aprilie, dar este prognozată pe o perioadă de șase luni, Această proiecție apare în planurile pe care Guvernul de la București le face pentru o mai bună gestionare a efectelor acestei crize.
Primele măsuri vor fi discutate, miercuri, într-o ședință de Guvern, la Palatul Victoria. Executivul pregătește măsuri pentru companiile aflate într-o situație dificilă și va aloca, pentru acest pachet, 2 % din PIB, după cum a anunțat, marți seara, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, într-o intervenție la Digi 24.
Calculele de la care pornesc măsurile pregătite ca răspuns, de la Guvern, arată că 500 000 până la 1 000 000 de oameni ar putea fi trimiși în șomaj ethnic, în lunile următoare. „O parte din şomajul tehnic va fi susţinut de la buget… Avem facilităţi şi pentru angajatori”, a declarat Florin Cîțu.
În ceea ce privește uzina Ford de la Craiova, care a anunțat că trimite 6000 de oameni în șomaj tehnic, Guvernul discută ca primele două săptămâni de șomaj tehnic să fie susținute de companie, iar apoi să se implice statul român.
„Avem linii de credit pentru companii. Poate dacă pot să se reorienteze rapid către un alt domeniu, folosim aceste linii de credit, de garanții, de fapt, pentru linii de credit, ca să poată să se retehnologizeze. Este un caz, de exemplu, în România, o companie, care a achiziționat un utilaj prin care va face măști și în perioada următoare vom produce măști în România. Este o companie privată pe care o vom ajuta în perioada următoare tot cu linie de credit.” a mai declarat Cîțu la Digi 24.
Ministrul de Finanțe a făcut apel la companiile „care o duc mai bine” să-și plătească impozitele la timp, pentru că aceste impozite vor fi redirecționate apoi către sectoare care nu o duc foarte bine.