Guvernul a decis: programele de sănătate și la stat, și la privat

Guvernul a adoptat, marți , Ordonanța de Urgență care prevede ca serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative să se deruleze atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați. Au fost puține declarații oficiale pe acest subiect, iar ordonanța nu a fost încă publicată, dar vicepremierul Raluca Turcan a făcut referire la prevederile acesteia, într-o postare pe Facebook:

„Ordonanța de Urgență dată de Guvernul Orban va salva vieți. Astfel, pacienții în stare critică vor beneficia mai repede de intervenții în cel mai apropiat spital, fie de stat, fie privat. Va crește, deci, numărul unităților sanitare care rezolvă cazurile de infarct miocardic sau de accident cerebral. Pacientul va beneficia de tratament și nu va plăti nimic”.

Tocmai această prevedere fusese criticată, anterior adoptării OUG, de președintele Camerei Deputaților, social-democratul Marcel Ciolacu:

”Noi nu avem o problemă să fie încurajate spitalele private, avem o problemă că ministrul Sănătății, cel care a promovat ordonanța lucrează și la spital privat și este și ministru. Ne așteptam ca premierul să iasă și să spună că românii nu vor plăti în plus dacă se tratează în spitale private.”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ionel Dancă, a declarat la finalul ședinței de Guvern că prin OUG adoptată ”se instituie acelaşi regim de decontare a serviciilor medicale pentru unitățile private și unitățile publice, se elimină coplata, contribuţia personală prevăzută de Ordonanţa 27/2019, introdusă de guvernarea PSD anterioară şi se prorogă termenul pentru aceste contribuţii personale până în aprilie 2021″.

Adoptarea acestor modificări, prin ordonanță de urgență, a adus numeroase critici ministrului Sănătății, Victor Costache, acuzat că ar dirija banii din bugetul asigurărilor de stat către sistemul privat unde activează. Acuzații similare au fost și pentru alți oficiali din sănătate care vin din mediul privat.

Europarlamentarul român Tudor Ciuhodaru a catalogat această inițiativă drept ”o haiducie în sens invers”: „Atunci când vorbim de programele naționale de sănătate nici astăzi nu sunt acoperite în totalitate pentru că sunt subfinanțate. Iar în acest context, pacienții sunt și astăzi puși pe liste de așteptare, iar cei care vor avea bani în buzunar vor putea să se adreseze unde vor dori ei, dar având acei bani vor putea să sară peste rând și să treacă în fața celor care au nevoie în acel moment de aceste programe de sănătate. E un fel de haiducie în sens invers: iei de la săraci și dai la bogați”, a declarat dr. Ciuhodaru la Antena 3.

Critici au fost aduse și de fostul șef al CNAS, Lucian Duță, care a acuzat, zilele trecute, că ordonanța propusă de ministrul Sănătății, este una cu dedicație pentru Polisano și Sanador. După decizia de ieri a Guvernului, Duță a salutat prorogarea termenului privind contribuția personală a asiguraților: ”Iepuroii de la Medlife-Sanador fac pasul înapoi ! Ordonanța 29/2019 dată de madam Pintea și care prin toxicitatea ei lăsa pacienții fără acces la servicii medicale gratuite a fost prorogata pt 2021!Ceea ce înseamnă ca unii dintre noi nu ne-am agitat degeaba! Încă nu trăim in țara Medlife-Sanador! Vom vedea care va fi și soarta ordonanței care da acces șefilor mincincinosilor de la MS la fondurile publice alocate programelor de sănătate!” a comentat Lucian Duță pe Facebook.

Categorii: Eveniment
Tags: , , , , , ,
Ți-ar putea plăcea