Sănătatea în România Știri

Guvernul a alocat bani pentru 10 unități mobile de terapie intensivă. Unde și în ce condiții vor funcționa acestea

Guvernul a adoptat un memorandum pentru redeschiderea unui apel de proiecte, din fonduri europene, pentru realizarea de unități mobile la nivelul unor unități de sănătate publică.

Potrivit documentului adoptat, se alocă o sumă suplimentară de 62 milioane de euro pentru crearea de capacități medicale mobile în vederea combaterii răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus. Din acest buget suplimentar de 62 milioane de euro, 32 milioane de euro vor fi alocate către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, iar 30 milioane de euro vor fi pentru realizarea de unități medicale mobile. Acestea vor funcționa pe lângă spitale de urgență din București, Timișoara, Iași, Cluj, Mureș, Craiova, Constanța, Bihor, Bacău și Vrancea.

Practic, în cadrul acestui apel de proiecte, autoritățile locale care au în administrare spitalele județene vor putea crea capacități mobile medicale atașate spitalelor de urgență. De exemplu, în cazul spitalelor de urgență menționate, se poate atașa o secție mobilă de terapie intensivă, cum este la spitalul din Focșani, din județul Vrancea, la fel și în celelalte județe, vor putea fi astfel create unități mobile de servicii medicale de terapie intensivă, necesare în această perioadă”, a declarat șeful Cancelariei primului-ministru, Ionel Dancă.

Guvernul nu a dat un termen privind crearea unităților mobile de terapie intensive. Acestea reprezintă însă o urgență în contextual epidemiologic actual.